Belgacom zal nog dit jaar haar 4G-netwerk openstellen voor al haar klanten en een commercieel aanbod lanceren. In afwachting wordt het 4G-testnetwerk verder uitgebreid met 5 nieuwe steden: Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen.

Belgacom startte in juni vorig jaar met het uitrollen van 4G oftewel LTE: de in theorie 10x snellere variant van het huidige mobiele internet (3G). De uitrol startte in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode. Momenteel rolt Belgacom het netwerk ook uit in Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. Een commercieel aanbod was en is er nog niet, maar enkele bedrijfsklanten van Belgacom waaronder het Universitair Ziekenhuis Brussel gebruiken het 4G-netwerk vandaag al via usb-dongles voor een laptop. In de toepassing die het UZ Brussel gebruikt, kan een arts vanop afstand een persoon in een rijdende ziekenwagen onderzoeken.

Nog geen 2,6 GHz

Momenteel gebruikt de operator enkel de 1,8 GHz frequentieband voor 4G. Pas als er nood is aan meer capaciteit, zal Belgacom ook de 2,6 GHZ-frequentieband benutten waarvoor het een licentie verwierf tijdens de veiling van de telecomregulator BIPT in november vorig jaar. Zoals bekend is het Huawei dat de nodige 3G- en 4G-apparatuur levert.

In de persmededeling zegt Belgacom uitdrukkelijk dat het 4G-netwerk nog dit jaar opengesteld wordt voor al haar klanten en dat de commerciële lancering dus voor het einde van 2012 volgt. In mei had concurrent Base nog verteld dat het "even snel als de andere spelers" met een eigen 4G-netwerk wil starten. Eveneens voor het einde van het jaar wil ook Clearwire starten met een commercieel 4G-aanbod op basis van TD-LTE.

Update

Ook Mobistar is volop bezig met het klaarstomen van het 4G-netwerk. "De commercialisering van deze technologie zal voor volgend jaar zijn", aldus woordvoerder Patti Verdoodt.

Belgacom zal nog dit jaar haar 4G-netwerk openstellen voor al haar klanten en een commercieel aanbod lanceren. In afwachting wordt het 4G-testnetwerk verder uitgebreid met 5 nieuwe steden: Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. Belgacom startte in juni vorig jaar met het uitrollen van 4G oftewel LTE: de in theorie 10x snellere variant van het huidige mobiele internet (3G). De uitrol startte in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode. Momenteel rolt Belgacom het netwerk ook uit in Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. Een commercieel aanbod was en is er nog niet, maar enkele bedrijfsklanten van Belgacom waaronder het Universitair Ziekenhuis Brussel gebruiken het 4G-netwerk vandaag al via usb-dongles voor een laptop. In de toepassing die het UZ Brussel gebruikt, kan een arts vanop afstand een persoon in een rijdende ziekenwagen onderzoeken.Nog geen 2,6 GHz Momenteel gebruikt de operator enkel de 1,8 GHz frequentieband voor 4G. Pas als er nood is aan meer capaciteit, zal Belgacom ook de 2,6 GHZ-frequentieband benutten waarvoor het een licentie verwierf tijdens de veiling van de telecomregulator BIPT in november vorig jaar. Zoals bekend is het Huawei dat de nodige 3G- en 4G-apparatuur levert. In de persmededeling zegt Belgacom uitdrukkelijk dat het 4G-netwerk nog dit jaar opengesteld wordt voor al haar klanten en dat de commerciële lancering dus voor het einde van 2012 volgt. In mei had concurrent Base nog verteld dat het "even snel als de andere spelers" met een eigen 4G-netwerk wil starten. Eveneens voor het einde van het jaar wil ook Clearwire starten met een commercieel 4G-aanbod op basis van TD-LTE.Update Ook Mobistar is volop bezig met het klaarstomen van het 4G-netwerk. "De commercialisering van deze technologie zal voor volgend jaar zijn", aldus woordvoerder Patti Verdoodt.