Belgacom gaat zijn filialen Proximus, Telindus en Skynet nagenoeg volledig opslorpen. Dat maakte het telecombedrijf vorige vrijdag bekend in de marge van de presentatie van de halfjaarresultaten.

Proximus, Telindus en Skynet zijn nu nog aparte nv's, met een eigen raad van bestuur, een aparte sociale vertegenwoordiging en eigen personeelsstatuten. Die structuur zou tegen begin volgend jaar moeten verdwijnen: iedereen wordt ondergebracht bij de Belgacom-groep. Scarlet en BICS zijn niet bij de operatie betrokken.

Belgacom is al langer bezig met de integratie van de verschillende activiteiten. De directiestructuur werd reeds opgedeeld in een "consumenteneenheid" en een "bedrijfseenheid", waaronder het personeel van de verschillende dochtermaatschappijen moest samenwerken.

Maar volgens topman Didier Bellens kan het nog efficiënter. "Dit zal beter beantwoorden aan de wensen van de klanten, die slechts één aanspreekpunt willen. Ook zal het voor het personeel eenvoudiger worden te weten aan wie men moet rapporteren."

De maatregel treft zowat 2.000 personeelsleden van Proximus, 500 bij Telindus en zo'n 70 van Skynet. Bij het opslorpen van de filialen zijn geen naakte ontslagen voorzien. Via natuurlijke afvloeiingen (600 à 900 per jaar) en herscholing van het personeel, verwacht men de hele operatie geruisloos te kunnen afronden. Het personeel van Telindus zal ook in Haasrode tewerkgesteld kunnen blijven. De verschillende merknamen zullen voorlopig blijven bestaan.

De vakbonden zijn alvast niet te spreken over de timing die Belgacom voorzien heeft. De directie wil de operatie rond hebben tegen 1 januari 2010, maar de vakbonden vinden de tijd te kort om tot een onderhandelde oplossing te komen voor de loon- en arbeidsvoorwaarden van het betrokken personeel. De onderhandelingen starten vandaag.

"Men wil de onderhandelingen rond hebben op anderhalve maand tijd en stelt een kalender voor met talloze vergaderingen in augustus. Tal van vakbondsmensen zijn in die periode echter met vakantie. Voor de integratie van de staf- en supportdiensten, die vorig jaar werd doorgevoerd, is twee jaar onderhandeld en nog werden achteraf een aantal gemaakte afspreken niet nagekomen", aldus Bernadette Mussche (BBTK). Ook LBC-collega Robert Veekman is niet te spreken over de timing. "Belgacom heeft zich inhoudelijk duidelijk zeer goed voorbereid en wil ons nu in snelheid pakken. Wij hebben hierover maandag (vandaag, nvdr) om 11 uur een afspraak met de bevoegde federale minister Steven Vanackere", aldus Veekman.

Wat de toekomstige loon- en arbeidsvoorwaarden bij de Belgacomdochters betreft, beperkt de directie zich volgens de vakbonden tot de mededeling dat men de waarborgen in cao 32bis en de Europese richtlijnen voor overnames zal respecteren.

Bron: Belga

Belgacom gaat zijn filialen Proximus, Telindus en Skynet nagenoeg volledig opslorpen. Dat maakte het telecombedrijf vorige vrijdag bekend in de marge van de presentatie van de halfjaarresultaten. Proximus, Telindus en Skynet zijn nu nog aparte nv's, met een eigen raad van bestuur, een aparte sociale vertegenwoordiging en eigen personeelsstatuten. Die structuur zou tegen begin volgend jaar moeten verdwijnen: iedereen wordt ondergebracht bij de Belgacom-groep. Scarlet en BICS zijn niet bij de operatie betrokken. Belgacom is al langer bezig met de integratie van de verschillende activiteiten. De directiestructuur werd reeds opgedeeld in een "consumenteneenheid" en een "bedrijfseenheid", waaronder het personeel van de verschillende dochtermaatschappijen moest samenwerken. Maar volgens topman Didier Bellens kan het nog efficiënter. "Dit zal beter beantwoorden aan de wensen van de klanten, die slechts één aanspreekpunt willen. Ook zal het voor het personeel eenvoudiger worden te weten aan wie men moet rapporteren." De maatregel treft zowat 2.000 personeelsleden van Proximus, 500 bij Telindus en zo'n 70 van Skynet. Bij het opslorpen van de filialen zijn geen naakte ontslagen voorzien. Via natuurlijke afvloeiingen (600 à 900 per jaar) en herscholing van het personeel, verwacht men de hele operatie geruisloos te kunnen afronden. Het personeel van Telindus zal ook in Haasrode tewerkgesteld kunnen blijven. De verschillende merknamen zullen voorlopig blijven bestaan. De vakbonden zijn alvast niet te spreken over de timing die Belgacom voorzien heeft. De directie wil de operatie rond hebben tegen 1 januari 2010, maar de vakbonden vinden de tijd te kort om tot een onderhandelde oplossing te komen voor de loon- en arbeidsvoorwaarden van het betrokken personeel. De onderhandelingen starten vandaag. "Men wil de onderhandelingen rond hebben op anderhalve maand tijd en stelt een kalender voor met talloze vergaderingen in augustus. Tal van vakbondsmensen zijn in die periode echter met vakantie. Voor de integratie van de staf- en supportdiensten, die vorig jaar werd doorgevoerd, is twee jaar onderhandeld en nog werden achteraf een aantal gemaakte afspreken niet nagekomen", aldus Bernadette Mussche (BBTK). Ook LBC-collega Robert Veekman is niet te spreken over de timing. "Belgacom heeft zich inhoudelijk duidelijk zeer goed voorbereid en wil ons nu in snelheid pakken. Wij hebben hierover maandag (vandaag, nvdr) om 11 uur een afspraak met de bevoegde federale minister Steven Vanackere", aldus Veekman. Wat de toekomstige loon- en arbeidsvoorwaarden bij de Belgacomdochters betreft, beperkt de directie zich volgens de vakbonden tot de mededeling dat men de waarborgen in cao 32bis en de Europese richtlijnen voor overnames zal respecteren. Bron: Belga