Belgacom heeft geen intentie om TD-LTE, de Chinese variant van LTE, commerciëel aan te bieden. Voor intern gebruik kan dat wel het geval zijn.

"We kijken er zeker naar, we hebben zelfs op 3G een stukje TD" zegt Geert Standaert, executive vicepresident Service Delivery Engine & Wholesale. "Maar we gaan het niet gebruiken, we zien er ook de applicaties niet voor."

Long Term Evolution (4G) kent twee varianten. Frequency-Division Long-Term Evolution (FD-LTE or LTE FDD), is de opvolger van 3G. Daarnaast is er ook TD-LTE (Time-Division Long-Term Evolution) wat werd ontwikkeld door onder meer Datang Telecom en Huawei. Proximus gebruikt vandaag FD-LTE voor zijn 4G-netwerk.

Maar die 'Chinese variant' van 4G zal dus niet commercieel worden uitgerold bij Belgacom. Wel sluit Standaert niet uit dat de technologie intern wordt gebruikt. "Als we TD-LTE zouden gebruiken, dan zal dat enkel voor de interne werking zijn." Zo denkt hij onder meer aan de technologie voor backhauling van kleine cellen, maar dat is in België op dit moment nog niet nodig.

Clearwire, intussen omgedoopt tot B.Lite, beloofde vorig jaar nog het eerste 4G-netwerk op basis van TD-LTE. Maar daar is voorlopig nog niets van in huis gekomen.

12-18 maanden voor 4G in Brussel
Belgacom focust naar eigen zeggen fel op de kwaliteit van zijn netwerk, zowel de dekking als de snelheid en gesprekskwaliteit. Daarbij werd opnieuw benadrukt dat de zeer strenge stralingsregulering binnen Brussel dat bemoeilijkt. Ook 4G wordt om die reden nog niet uitgerold in de hoofdstad.

"Er komt 4G naar Brussel. De vraag is wanneer," zegt Standaert. Zelfs als de Brusselse regering morgen de limiet opheft, zal het nog 12 tot 18 maanden duren voor er een fatsoenlijke dekking voor 4G is. "Je zit met vergunningen die je moet aanvragen, antennes die moeten klaargemaakt worden, sommige antennes moeten dan ook vervangen worden. Het is zeker niet enkel een kwestie van geld."

2G
In de VS wil operator AT&T tegen 2017 stoppen met 2G om het spectrum te hergebruiken. In de marge van een gesprek over 4G liet Standaert weten dat dit bij Belgacom nog niet op de planning staat. "Er zitten vandaag nog veel klanten op 2G, als het zal gebeuren dan zeker niet voor 2020."

Belgacom heeft geen intentie om TD-LTE, de Chinese variant van LTE, commerciëel aan te bieden. Voor intern gebruik kan dat wel het geval zijn. "We kijken er zeker naar, we hebben zelfs op 3G een stukje TD" zegt Geert Standaert, executive vicepresident Service Delivery Engine & Wholesale. "Maar we gaan het niet gebruiken, we zien er ook de applicaties niet voor." Long Term Evolution (4G) kent twee varianten. Frequency-Division Long-Term Evolution (FD-LTE or LTE FDD), is de opvolger van 3G. Daarnaast is er ook TD-LTE (Time-Division Long-Term Evolution) wat werd ontwikkeld door onder meer Datang Telecom en Huawei. Proximus gebruikt vandaag FD-LTE voor zijn 4G-netwerk. Maar die 'Chinese variant' van 4G zal dus niet commercieel worden uitgerold bij Belgacom. Wel sluit Standaert niet uit dat de technologie intern wordt gebruikt. "Als we TD-LTE zouden gebruiken, dan zal dat enkel voor de interne werking zijn." Zo denkt hij onder meer aan de technologie voor backhauling van kleine cellen, maar dat is in België op dit moment nog niet nodig. Clearwire, intussen omgedoopt tot B.Lite, beloofde vorig jaar nog het eerste 4G-netwerk op basis van TD-LTE. Maar daar is voorlopig nog niets van in huis gekomen. 12-18 maanden voor 4G in Brussel Belgacom focust naar eigen zeggen fel op de kwaliteit van zijn netwerk, zowel de dekking als de snelheid en gesprekskwaliteit. Daarbij werd opnieuw benadrukt dat de zeer strenge stralingsregulering binnen Brussel dat bemoeilijkt. Ook 4G wordt om die reden nog niet uitgerold in de hoofdstad. "Er komt 4G naar Brussel. De vraag is wanneer," zegt Standaert. Zelfs als de Brusselse regering morgen de limiet opheft, zal het nog 12 tot 18 maanden duren voor er een fatsoenlijke dekking voor 4G is. "Je zit met vergunningen die je moet aanvragen, antennes die moeten klaargemaakt worden, sommige antennes moeten dan ook vervangen worden. Het is zeker niet enkel een kwestie van geld." 2G In de VS wil operator AT&T tegen 2017 stoppen met 2G om het spectrum te hergebruiken. In de marge van een gesprek over 4G liet Standaert weten dat dit bij Belgacom nog niet op de planning staat. "Er zitten vandaag nog veel klanten op 2G, als het zal gebeuren dan zeker niet voor 2020."