De Raad voor de Mededinging vindt dat de toegevingen die Belgacom heeft gedaan bij de overname van Scarlet, onvoldoende zijn.

Het is al van februari geleden dat Belgacom aankondigde dat het het Nederlandse Scarlet over zou nemen voor 185 miljoen euro. Meteen kreeg Belgacom bakken kritiek over zich. Heel wat concurrenten vreesden dat de dominante positie van Belgacom op de Belgische telecommarkt alleen maar versterkt kon worden door de overname van Scarlet - dat vooral in België actief is.

De Raad voor de Mededinging besloot daarom op 6 mei om een bijkomend onderzoek te voeren naar de overname. Om de 'deal' verkoopbaar te maken, kreeg Belgacom daarbij de kans om een aantal concrete punten voor te stellen die aan de Raad duidelijk moesten maken dat de concurrentie nog steeds zou kunnen spelen. Deze extra engagementen van Belgacom - een van de meest tastbare voorstellen was bijvoorbeeld om drie jaar lang geen prijsverhogingen door te voeren - werden onderworpen aan een markttest.

De Raad vindt nu dat de voorgestelde maatregelen van Belgacom onvoldoende garanties bieden dat de concurrentie gevrijwaard blijft. De auditeur-generaal van de Raad noemt de toegevingen ontoereikend. "Deze concentratie heeft tot gevolg dat een daadwerkelijke mededinging op de Belgische markt op significante wijze wordt belemmerd door een versterking van de machtspositie van Belgacom", zegt de man in zijn verslag.

Voorlopig krijgt Belgacom dus nog geen groen licht voor de overname. De zaak is nu opnieuw in handen van de kamer van de Raad voor de Mededinging, klinkt het in het persbericht. Op verzoek van Belgacom werd de beslissingstermijn overigens verlengd tot 26 september.

De Raad voor de Mededinging vindt dat de toegevingen die Belgacom heeft gedaan bij de overname van Scarlet, onvoldoende zijn. Het is al van februari geleden dat Belgacom aankondigde dat het het Nederlandse Scarlet over zou nemen voor 185 miljoen euro. Meteen kreeg Belgacom bakken kritiek over zich. Heel wat concurrenten vreesden dat de dominante positie van Belgacom op de Belgische telecommarkt alleen maar versterkt kon worden door de overname van Scarlet - dat vooral in België actief is. De Raad voor de Mededinging besloot daarom op 6 mei om een bijkomend onderzoek te voeren naar de overname. Om de 'deal' verkoopbaar te maken, kreeg Belgacom daarbij de kans om een aantal concrete punten voor te stellen die aan de Raad duidelijk moesten maken dat de concurrentie nog steeds zou kunnen spelen. Deze extra engagementen van Belgacom - een van de meest tastbare voorstellen was bijvoorbeeld om drie jaar lang geen prijsverhogingen door te voeren - werden onderworpen aan een markttest. De Raad vindt nu dat de voorgestelde maatregelen van Belgacom onvoldoende garanties bieden dat de concurrentie gevrijwaard blijft. De auditeur-generaal van de Raad noemt de toegevingen ontoereikend. "Deze concentratie heeft tot gevolg dat een daadwerkelijke mededinging op de Belgische markt op significante wijze wordt belemmerd door een versterking van de machtspositie van Belgacom", zegt de man in zijn verslag. Voorlopig krijgt Belgacom dus nog geen groen licht voor de overname. De zaak is nu opnieuw in handen van de kamer van de Raad voor de Mededinging, klinkt het in het persbericht. Op verzoek van Belgacom werd de beslissingstermijn overigens verlengd tot 26 september.