Belgacom riskeert schadeclaim van 1,84 miljard euro

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In de langlopende rechtszaak rond mogelijke wurgprijzen bij Belgacom waarschuwen experts dat de schade die concurrerende operatoren Mobistar en Base (KPN België) hebben opgelopen tussen 1999 en 2004 zou kunnen oplopen tot 1,84 miljard euro. Belgacom heeft voor die som geen provisie aangelegd. De rechtszaak over de wurgprijzen werd in 2003 aangespannen. En deel van de eisen van KPN en Mobistar werd al in 2007 verworpen, maar voor de kwestie rond ‘anticoncurrentiële praktijken’ en eventuele ‘wurgprijzen’ werden experts aangesteld. Die experts zijn nu al een hele tijd bezig om het theoretische marktaandeel te berekenen dat KPN en Mobistar zouden hebben gehad in een volledig competitieve markt.

In de langlopende rechtszaak rond mogelijke wurgprijzen bij Belgacom waarschuwen experts dat de schade die concurrerende operatoren Mobistar en Base (KPN België) hebben opgelopen tussen 1999 en 2004 zou kunnen oplopen tot 1,84 miljard euro. Belgacom heeft voor die som geen provisie aangelegd.

De rechtszaak over de wurgprijzen werd in 2003 aangespannen. En deel van de eisen van KPN en Mobistar werd al in 2007 verworpen, maar voor de kwestie rond ‘anticoncurrentiële praktijken’ en eventuele ‘wurgprijzen’ werden experts aangesteld. Die experts zijn nu al een hele tijd bezig om het theoretische marktaandeel te berekenen dat KPN en Mobistar zouden hebben gehad in een volledig competitieve markt. Uit een tweede voorlopige verslag blijkt dat de experts de geschatte schade die Mobistar en Base (KPN België) hebben opgelopen tussen 1999 en 2004 opgetrokken van 1,7 miljard euro naar 1,84 miljard euro.

Voor de duidelijkheid: dit gaat nog steeds over een theoretisch verslag. Er is dus nog geen uitspraak van de Rechtbank van Koophandel. Dat wil ook Belgacom graag onderstrepen, dat nog gedetailleerde commentaren en aanmerkingen mag indienen op het verslag: “Eerst en vooral moet worden nagegaan of het bestaan van de vermeende anticoncurrentiële praktijken kan aangetoond worden. De experts zullen rekening moeten houden met deze aanmerkingen bij het opstellen van hun definitieve verslag (2de kwartaal 2011). Het definitieve verslag zal dan door de rechtbank onderzocht worden in het kader van de verdere gerechtelijke procedure. Het zal uiteindelijk aan de rechtbank zijn om te oordelen 1) of er anticoncurrentiële praktijken zijn geweest, 2) of Belgacom aansprakelijk is voor deze praktijken en 3) welke mogelijke schadevergoeding betaald moet worden.”

Mobistar en Base waarschuwden in oktober al dat de zaak een impact zou kunnen hebben op de begroting. Belgacom heeft voor die 1,84 miljard euro nauwelijks provisie aangelegd. Mocht Belgacom de som dus moeten betalen, gaat dat ten koste van de dividenden. Op dat geld wordt gerekend in de federale begroting. Kortom, dan zit de regering met een probleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content