Het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging, dat belast is met onderzoek naar inbreuken op concurrentieregels in de Belgische markt, meent dat telecombedrijf Belgacom zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik van machtspositie.

Dat staat in een persbericht van het Auditoraat. De zaak zal nu worden behandeld door een kamer van de Raad voor Mededinging, waar het bedrijf de mogelijkheid krijgt om zich te verdedigen.

Het onderzoek kwam er na een klacht van concurrent Tele2. Die wees erop dat Belgacom enerzijds hoge tarieven hanteert op de groothandelsmarkten en anderzijds voor zijn eigen "Happy Time"-aanbod lage tarieven op de retailmarkt. Zulks wordt algemeen omschreven als 'wurgprijzen' - om de concurrentie uit de markt te prijzen. In zijn verslag stelt het Auditoraat dat het bedrijf met zijn Happy-Time-aanbod wel degelijk wurgprijzen hanteert.

"Het rapport van de Auditeur is het bewijs van het constante patroon in het gedrag van de Belgacom-groep waarbij zij al jaren probeert om de concurrentie op de Belgische telecommarkt op ongeoorloofde wijze in de kiem te smoren", staat te lezen in een reactie van KPN/Tele2. Het bedrijf wijst er ook op dat het misbruik "onmiskenbaar een negatieve invloed heeft gehad op de groei van Tele2 en haar ambities om in België concurrentie te creëren op het niveau van vaste telefonie".

Belgacom krijgt nu de kans zich tegen deze aanklacht te verdedigen voor een kamer van de Raad voor Mededinging. Zowel het bedrijf als Tele2 mogen schriftelijke opmerkingen indienen. Ze zullen ook mondeling gehoord worden op een zitting van die kamer. Wanneer er een uitspraak valt, is niet bekend.

Tele2 diende ook nog een vordering in voor de rechtbank van koophandel in Brussel, maar die rechter heeft nog geen uitspraak gedaan.

Belgacom-dochter Proximus werd vorig jaar door de Raad voor Mededinging al veroordeeld tot een monsterboete van 66 miljoen euro voor misbruik van zijn dominante positie.

Bron: Belga

Het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging, dat belast is met onderzoek naar inbreuken op concurrentieregels in de Belgische markt, meent dat telecombedrijf Belgacom zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik van machtspositie. Dat staat in een persbericht van het Auditoraat. De zaak zal nu worden behandeld door een kamer van de Raad voor Mededinging, waar het bedrijf de mogelijkheid krijgt om zich te verdedigen. Het onderzoek kwam er na een klacht van concurrent Tele2. Die wees erop dat Belgacom enerzijds hoge tarieven hanteert op de groothandelsmarkten en anderzijds voor zijn eigen "Happy Time"-aanbod lage tarieven op de retailmarkt. Zulks wordt algemeen omschreven als 'wurgprijzen' - om de concurrentie uit de markt te prijzen. In zijn verslag stelt het Auditoraat dat het bedrijf met zijn Happy-Time-aanbod wel degelijk wurgprijzen hanteert. "Het rapport van de Auditeur is het bewijs van het constante patroon in het gedrag van de Belgacom-groep waarbij zij al jaren probeert om de concurrentie op de Belgische telecommarkt op ongeoorloofde wijze in de kiem te smoren", staat te lezen in een reactie van KPN/Tele2. Het bedrijf wijst er ook op dat het misbruik "onmiskenbaar een negatieve invloed heeft gehad op de groei van Tele2 en haar ambities om in België concurrentie te creëren op het niveau van vaste telefonie". Belgacom krijgt nu de kans zich tegen deze aanklacht te verdedigen voor een kamer van de Raad voor Mededinging. Zowel het bedrijf als Tele2 mogen schriftelijke opmerkingen indienen. Ze zullen ook mondeling gehoord worden op een zitting van die kamer. Wanneer er een uitspraak valt, is niet bekend. Tele2 diende ook nog een vordering in voor de rechtbank van koophandel in Brussel, maar die rechter heeft nog geen uitspraak gedaan. Belgacom-dochter Proximus werd vorig jaar door de Raad voor Mededinging al veroordeeld tot een monsterboete van 66 miljoen euro voor misbruik van zijn dominante positie. Bron: Belga