Belgacom test een nieuwe technologie voor mobilofonie. Het gaat om zogeheten femtocellen, toestelletjes waarmee je thuis of op kantoor een minimobilofoonnet kan bouwen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Femtocellen zijn de voorbije maanden uitgegroeid tot een echte hype in de telecomsector. Eigenlijk doen de cellen krak hetzelfde als de draadloze breedbandmodem bij de Wifi-gsm. Ze zijn ook aangesloten op een breedbandlijn, maar in plaats van een Wifi-net te creëren in de nabije omgeving, doen ze een 3G-net ontstaan. 3G of UMTS is technologie voor snel dataverkeer over een gsm-net.

Waartoe femtocellen dienen? In de eerste plaats maken ze het gemakkelijker voor operatoren om een goed dekkend net tot stand te brengen. Gebruikers kunnen via een femtocel dan weer goedkoper bellen, omdat de gespreken over het internet gesluisd worden. Bovendien hoeven mobiele bellers geen nieuwe gsm te kopen, wat bij de Wifi-apparaten wel het geval is.

Woordvoerder Thierry Bouckaert van Belgacom benadrukt dat er nog niets beslist is over het al dan niet in de markt zetten van femtocellen. "We zitten nog in de studiefase en kunnen alle kanten op", klinkt het. "Het kan zelfs zijn dat we niets doen met de femtoceltechnologie. Zo dringend is dit niet voor ons."

Belgacom test een nieuwe technologie voor mobilofonie. Het gaat om zogeheten femtocellen, toestelletjes waarmee je thuis of op kantoor een minimobilofoonnet kan bouwen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Femtocellen zijn de voorbije maanden uitgegroeid tot een echte hype in de telecomsector. Eigenlijk doen de cellen krak hetzelfde als de draadloze breedbandmodem bij de Wifi-gsm. Ze zijn ook aangesloten op een breedbandlijn, maar in plaats van een Wifi-net te creëren in de nabije omgeving, doen ze een 3G-net ontstaan. 3G of UMTS is technologie voor snel dataverkeer over een gsm-net. Waartoe femtocellen dienen? In de eerste plaats maken ze het gemakkelijker voor operatoren om een goed dekkend net tot stand te brengen. Gebruikers kunnen via een femtocel dan weer goedkoper bellen, omdat de gespreken over het internet gesluisd worden. Bovendien hoeven mobiele bellers geen nieuwe gsm te kopen, wat bij de Wifi-apparaten wel het geval is. Woordvoerder Thierry Bouckaert van Belgacom benadrukt dat er nog niets beslist is over het al dan niet in de markt zetten van femtocellen. "We zitten nog in de studiefase en kunnen alle kanten op", klinkt het. "Het kan zelfs zijn dat we niets doen met de femtoceltechnologie. Zo dringend is dit niet voor ons."