In het onderzoek werd het telewerk van bedienden in loondienst in zes Europese landen vergeleken. Naast België werden ook Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onder de loep genomen.

Alleen in het VK halen de thuiswerkers een nog groter aandeel (65 procent), maar ons land gaat dus wel Spanje (60 procent), Frankrijk (59 procent), Nederland (55 procent) en Duitsland (40 procent) vooraf.

Andere werkcultuur

De verschillen zijn deels te verklaren door een andere werkcultuur, zegt SD Worx. Daarnaast spelen ook de verdeling van de sectoren, de impact van de crisis en de uiteenlopende verschillende voorzorgsmaatregelen een rol. Voor 41 procent van de Belgische bedienden blijkt telewerken ook compleet nieuw te zijn. Slechts twintig procent werkte voor de coronacrisis al occasioneel van thuis uit. Voor één procent was het ook voor de lockdown al de normale manier van werken.

De overschakeling heeft volgens het onderzoek maar weinig invloed op de totale werktijd. Twee derde van de Belgische bedienden besteedt evenveel tijd per dag aan het werk als voordien. Zowat 11 procent geeft aan meer te werken dan gebruikelijk, met een gemiddelde toename van bijna anderhalf uur per dag. Een op vijf respondenten (22 procent) werkt minder dan voor de lockdown, samen goed voor gemiddeld twee en een half uur minder per dag.

In het onderzoek werd het telewerk van bedienden in loondienst in zes Europese landen vergeleken. Naast België werden ook Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onder de loep genomen.Alleen in het VK halen de thuiswerkers een nog groter aandeel (65 procent), maar ons land gaat dus wel Spanje (60 procent), Frankrijk (59 procent), Nederland (55 procent) en Duitsland (40 procent) vooraf.De verschillen zijn deels te verklaren door een andere werkcultuur, zegt SD Worx. Daarnaast spelen ook de verdeling van de sectoren, de impact van de crisis en de uiteenlopende verschillende voorzorgsmaatregelen een rol. Voor 41 procent van de Belgische bedienden blijkt telewerken ook compleet nieuw te zijn. Slechts twintig procent werkte voor de coronacrisis al occasioneel van thuis uit. Voor één procent was het ook voor de lockdown al de normale manier van werken.De overschakeling heeft volgens het onderzoek maar weinig invloed op de totale werktijd. Twee derde van de Belgische bedienden besteedt evenveel tijd per dag aan het werk als voordien. Zowat 11 procent geeft aan meer te werken dan gebruikelijk, met een gemiddelde toename van bijna anderhalf uur per dag. Een op vijf respondenten (22 procent) werkt minder dan voor de lockdown, samen goed voor gemiddeld twee en een half uur minder per dag.