Belgen bij top 3 slachtoffers van ransomware

© Thinkstock
Pieterjan Van Leemputten

In verhouding tot het aantal inwoners zijn al veel Belgen het slachtoffer geworden van software die je pc versleutelt tot je betaalt. Al is surfen in ons land best veilig als we het totaalplaatje bekijken.

In België kreeg 1,58 procent van de bevolking in het eerste kwartaal te maken met ransomware. Daarbij encrypteert malware je bestanden en krijg je ze pas terug nadat je een bedrag, meestal in Bitcoin, betaalt. Daarmee komt ons land op de derde plaats na Nederland (1,81%) en Italië (3,6%). Onder meer het Locky-virus maakte in onze regio flink wat slachtoffers.

De cijfers zijn afkomstig van securityspecialist Kaspersky Labs dat zich baseert op infecties en aanvalspogingen onder zijn eigen klanten. Hoewel ransomware veel vaker voorkomt dan enkele jaren geleden, moeten we echter wel naar het totaalplaatje kijken. België is volgens Kaspersky immers ook de derde veiligste surfomgeving, vlak voor Duitsland en Canada.

Zo kent onze regio amper mobiele malware (dat vooral in China, Bangladesh en Oezbekistan voorkomt). Ook voor bankmalware, vooral aanwezig in Brazilië, Oostenrijk en Tunesië, staat ons land niet in de top tien.

Als we kijken naar hoe criminelen veiligheidslekken misbruiken, dan gebeurt dat wereldwijd voor 48% via de browser, voor 22% via Android, 15% via Office en 8% via Java. Adobe Flash en Adobe reader zijn goed voor respectievelijk 6% en 1%.

Hoe ransomware voorkomen?

Het voornaamste probleem met ransomware is dat er vaak geen onmiddellijke oplossing beschikbaar is. De combinatie van een niet enorm hoog bedrag met de dreiging je persoonlijke foto’s en documenten kwijt te zijn speelt daarbij mee.

Vorige week nog publiceerden we op Datanews.be de opinie van securityonderzoeker Bart Parys die zowel voor gebruikers al bedrijven tips opsomt. Daarnaast is het belangrijk om de software op je pc regelmatig te updaten. Een bijkomende voorzorgsmaatregel die je kan nemen is investeren in een automatische backupdienst waarbij je bestanden online worden bewaard voor het geval je pc wordt gegijzeld door ransomware.

Aanvallen uit Nederland

Een opmerkelijke statistiek uit het rapport van Kaspersky lab is tot slot dat de meeste webaanvallen, 24,60 procent, afkomstig zijn uit Nederland. De VS volgt met 21,44 procent gevolgd door Rusland (7,45%), Duitsland (6,00%) en Frankrijk (5,19%).

Dat wil niet zeggen dat er in Nederland of de VS meer cybercriminelen huizen. Wel doet het vermoeden dat de internetinfrastructuur in het land beter geschikt is om aanvallen uit te voeren dan in pakweg Mali of Turkije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content