Belgen runnen landencode van Sint Maarten

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

OpenRegistry, de Luxemburgse vennootschap die de Belgen Jan Jansen, Geert Debyser en Hans Seeuws hebben opgericht met enkele kapitaalinvesteerders, gaat de landencode .sx beheren voor Sint Maarten, een eiland in de Caribische zee dat enkele maanden geleden een autonoom land is geworden. “Toen we eind 2010 onafhankelijk werden, was het al snel duidelijk dat we een landencode (ccTLD) op het www zouden nodig hebben om onze economie te stimuleren”, zegt Franklyn Meyers, de telecomminister van Sint Maarten. “Een tijdje terug kregen we de code SX toegewezen van de internationale organisatie voor standaardisatie (ISO), en intussen hebben we met SX Registry ook een beheerder voor ons top level domein op het internet.”

OpenRegistry, de Luxemburgse vennootschap die de Belgen Jan Jansen, Geert Debyser en Hans Seeuws hebben opgericht met enkele kapitaalinvesteerders, gaat de landencode .sx beheren voor Sint Maarten, een eiland in de Caribische zee dat enkele maanden geleden een autonoom land is geworden.

“Toen we eind 2010 onafhankelijk werden, was het al snel duidelijk dat we een landencode (ccTLD) op het www zouden nodig hebben om onze economie te stimuleren”, zegt Franklyn Meyers, de telecomminister van Sint Maarten. “Een tijdje terug kregen we de code SX toegewezen van de internationale organisatie voor standaardisatie (ISO), en intussen hebben we met SX Registry ook een beheerder voor ons top level domein op het internet.”

Opvallend in dit verhaal is dat het niet de organisatie achter de Nederlandse landencode .nl (SIDN) is die .sx gaat beheren en ondersteunen (wat logisch zou zijn aangezien Sint Maarten een land is dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden), maar wel OpenRegistry, de Luxemburgse poot van de Belgische dienstenleverancier Sensirius.

Het trio achter Sensirius, Jan Jansen, Geert Debyser en Hans Seeuws, komt uit de welbekende DNS.be-stal. Het bedrijfje biedt niet alleen DNSSEC (DNS Security Extensions) oplossingen aan, maar begeleidt ook bedrijven die geïnteresseerd zijn in een nieuwe internetsuffix (gTLD) met de uitbouw van een registratiesysteem. Dat de dienstenleverancier via OpenRegistry nu ook in technische ondersteuning gaat voorzien voor een ccTLD, is naast een primeur ook een flinke opsteker, want zo kan de start-up mooi de markt betreden.

Ter verduidelijking: SX Registry is een joint venture tussen OpenRegistry en de Canadese registrar Mediafusion. “Het zijn de Canadezen die onze hulp hebben ingeroepen voor de back end operations, en die ons in contact hebben gebracht met de overheid op Sint Maarten”, zegt Jean-Christophe Vignes, de ceo van OpenRegistry. “Mediafusion verzorgt de marketing, wij doen het technische luik.”

“Dat we het vertrouwen krijgen van de autoriteiten op Sint Maarten, is natuurlijk een goede zaak voor ons bedrijf”, vult communicatieverantwoordelijke Hans Seeuws van OpenRegistry aan. “Omdat .sx een landencode is, gaan we veel sneller live kunnen gaan dan de nieuwe gTLD’s die op ons afkomen, en zullen we kunnen bewijzen dat we een ideale technische partner zijn om mee in zee te gaan. De gesprekken met IANA voor de introductie van .sx in de rootzone zijn al ver gevorderd, wat wil zeggen dat de sunrise (de periode waarin merkhouders en overheden als eersten een aanvraag kunnen indienen om misbruiken tegen te gaan) snel kan volgen.”

Wat de veiligheid van de nieuwe ccTLD betreft, gaat SX Registry naar eigen zeggen een pak verder dan wat Icann vraagt. “Wat het technische luik betreft zullen we van bij de lancering DNSSEC implementeren, en voor de bescherming van merkhouders wordt er samengewerkt met het Clearing House for Intellectual Property (CHIP), dat zijn waarde al meermaals bewezen heeft.”

Rest de vraag of er veel interesse zal zijn voor .sx, want Sint Maarten is een klein eiland met nauwelijks 40.000 inwoners. “Wij gaan er alvast van uit dat .sx succesvol zal zijn”, aldus nog Vignes. “Er wonen misschien niet veel mensen, maar Sint Maarten lokt wel een miljoen toeristen per jaar. Bovendien moet je ook out of the box willen denken.” Of er dan ook op gerekend wordt dat de seksindustrie wel brood ziet in .sx, liet de man wijselijk in het midden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content