België heeft het afgelopen jaar zowat 30 miljoen euro bespaard dankzij Tax-on-web, de toepassing waarmee je je belastingaangifte elektronisch kan indienen. Dat becijfert de federatie voor de technologische industrie Agoria.

Als alle Belgen hun belastingen via het internet zouden aangeven, kan de winst oplopen tot 60 miljoen euro per jaar, aldus nog Agoria. De federatie vraagt dat de overheden meer zouden inzetten op "e-government".

In de rangschikking van de Verenigde Naties over e-government steeg België in 2010 naar de 16de plaats in de wereld. In 2008 stond ons land nog 24ste. Maar het mag "een tikkeltje ambitieuzer" volgens Agoria.

"De ICT-uitgaven in 2010 voor de vijf grootste administraties (federale overheid, Franse Gemeenschap, Vlaamse overheid, Waals Gewest en Brussels Gewest) schommelen rond 840 miljoen euro. Dit cijfer is ongeveer gelijk aan het cijfer van 2008 en 2009. In 2010 werden niet

al deze budgetten uitgegeven omwille van de politieke situatie. Dat maakte dat 2010 een heel moeilijk jaar werd voor de bedrijven actief op de publieke IT-markt", zegt Christian Vanhuffel, directeur van de ICT-sector bij Agoria, in een mededeling.

In Denemarken bijvoorbeeld worden alle leveranciers van de overheid verplicht te werken met elektronische facturen. In België zou dit tot 250 miljoen euro per jaar opleveren.

Agoria roept de overheid op het volledige proces van openbare aanbestedingen elektronisch te laten verlopen. Dit kan volgens de federatie een besparing van 500 miljoen euro per jaar opleveren.

Bron: Belga

België heeft het afgelopen jaar zowat 30 miljoen euro bespaard dankzij Tax-on-web, de toepassing waarmee je je belastingaangifte elektronisch kan indienen. Dat becijfert de federatie voor de technologische industrie Agoria. Als alle Belgen hun belastingen via het internet zouden aangeven, kan de winst oplopen tot 60 miljoen euro per jaar, aldus nog Agoria. De federatie vraagt dat de overheden meer zouden inzetten op "e-government". In de rangschikking van de Verenigde Naties over e-government steeg België in 2010 naar de 16de plaats in de wereld. In 2008 stond ons land nog 24ste. Maar het mag "een tikkeltje ambitieuzer" volgens Agoria. "De ICT-uitgaven in 2010 voor de vijf grootste administraties (federale overheid, Franse Gemeenschap, Vlaamse overheid, Waals Gewest en Brussels Gewest) schommelen rond 840 miljoen euro. Dit cijfer is ongeveer gelijk aan het cijfer van 2008 en 2009. In 2010 werden niet al deze budgetten uitgegeven omwille van de politieke situatie. Dat maakte dat 2010 een heel moeilijk jaar werd voor de bedrijven actief op de publieke IT-markt", zegt Christian Vanhuffel, directeur van de ICT-sector bij Agoria, in een mededeling. In Denemarken bijvoorbeeld worden alle leveranciers van de overheid verplicht te werken met elektronische facturen. In België zou dit tot 250 miljoen euro per jaar opleveren. Agoria roept de overheid op het volledige proces van openbare aanbestedingen elektronisch te laten verlopen. Dit kan volgens de federatie een besparing van 500 miljoen euro per jaar opleveren. Bron: Belga