Volgens een recent onderzoek van de Europese Commissie is België het land met de hoogte penetratiegraad voor supersnel internet in Europa. Dat vertelde voorzitter Luc Hindryckx van het BIPT tijdens een persconferentie over de staat van de telecomsector in ons land. Minstens 30 procent van de vaste breedbandlijnen in België haalt een snelheid van 30 Mbps en meer. Daarmee zijn we de absolute koploper in Europa, citeert de telecomregulator het Europese onderzoek. Voor 1 keer laten we zelfs Nederland achter ons. Het Europese gemiddelde van 7 procent klokt aanzienlijk lager af.

Nemen we breedbandinternet in het algemeen, dan bezetten we met 32,4 procent de zevende plaats in de Europese familie. Eind dit jaar zouden we op een vijfde plaats belanden. Hier zijn onze bovenburen trouwens koploper, met een penetratiegraad van 40,6 procent.

Wat mobiele breedband betreft, doet België het dan weer een pak minder goed. Met 1.717.918 gebruikers klokken we af op de 22ste plaats in Europa. In 2011 is het aantal mobiele breedbandgebruikers in ons land wel gegroeid met 117 procent (in 2010 klokten we nog af op 792.000 gebruikers), maar het blijft een feit dat België achterop hinkt. Ter illustratie: het EU-gemiddelde ligt op 43,1 procent, drie landen torenen intussen al boven de 80 procent uit.

Luc Hindryckx haalt drie oorzaken aan. In de eerste plaats werden smartphones tot voor kort niet gesubsidieerd, waardoor je geen toestellen voor 1 of enkele euro's op de kop kon tikken. Ook het -intussen weggewerkte- verbod op koppelverkoop heeft meegespeeld, net als de problemen met het verkrijgen van bouw- en milieu vergunningen voor antennes, vooral in en rond Brussel, maar zeker niet enkel daar. "Hoe kan je verwachten dat de mensen mobiel gaan als de dekking nog niet optimaal is?", vraagt de voorzitter zich af.

Toch verwacht Hindryckx dat mobiel internet snel zal doorbreken. "We zijn het stadium van de trage groei voorbij", stelt de man. "Zie het als een gauss curve: na een trage start komt de helling en kan het snel gaan. Bovendien komt er binnenkort sneller mobiel internet op de markt met 4G. Om die uitrol zo vlot mogelijk te laten lopen, is er sowieso een soepelere houding nodig wat bouw- en milieuvergunningen betreft."

Volgens een recent onderzoek van de Europese Commissie is België het land met de hoogte penetratiegraad voor supersnel internet in Europa. Dat vertelde voorzitter Luc Hindryckx van het BIPT tijdens een persconferentie over de staat van de telecomsector in ons land. Minstens 30 procent van de vaste breedbandlijnen in België haalt een snelheid van 30 Mbps en meer. Daarmee zijn we de absolute koploper in Europa, citeert de telecomregulator het Europese onderzoek. Voor 1 keer laten we zelfs Nederland achter ons. Het Europese gemiddelde van 7 procent klokt aanzienlijk lager af. Nemen we breedbandinternet in het algemeen, dan bezetten we met 32,4 procent de zevende plaats in de Europese familie. Eind dit jaar zouden we op een vijfde plaats belanden. Hier zijn onze bovenburen trouwens koploper, met een penetratiegraad van 40,6 procent. Wat mobiele breedband betreft, doet België het dan weer een pak minder goed. Met 1.717.918 gebruikers klokken we af op de 22ste plaats in Europa. In 2011 is het aantal mobiele breedbandgebruikers in ons land wel gegroeid met 117 procent (in 2010 klokten we nog af op 792.000 gebruikers), maar het blijft een feit dat België achterop hinkt. Ter illustratie: het EU-gemiddelde ligt op 43,1 procent, drie landen torenen intussen al boven de 80 procent uit. Luc Hindryckx haalt drie oorzaken aan. In de eerste plaats werden smartphones tot voor kort niet gesubsidieerd, waardoor je geen toestellen voor 1 of enkele euro's op de kop kon tikken. Ook het -intussen weggewerkte- verbod op koppelverkoop heeft meegespeeld, net als de problemen met het verkrijgen van bouw- en milieu vergunningen voor antennes, vooral in en rond Brussel, maar zeker niet enkel daar. "Hoe kan je verwachten dat de mensen mobiel gaan als de dekking nog niet optimaal is?", vraagt de voorzitter zich af. Toch verwacht Hindryckx dat mobiel internet snel zal doorbreken. "We zijn het stadium van de trage groei voorbij", stelt de man. "Zie het als een gauss curve: na een trage start komt de helling en kan het snel gaan. Bovendien komt er binnenkort sneller mobiel internet op de markt met 4G. Om die uitrol zo vlot mogelijk te laten lopen, is er sowieso een soepelere houding nodig wat bouw- en milieuvergunningen betreft."