België staat wat zijn telecomwetgeving betreft helemaal onderaan in de top 20 van Europese landen. Dat wordt nu ook bevestigd in de jongste scorekaart van de European Competitive Telecommunications Association, ECTA.

Zelfs Turkije, Polen, Portugal, Slovenië en Griekenland doen het beter. België haalt niet eens vier op tien en is de enige met zo'n slecht cijfer. Dat leidt ertoe dat alternatieve telecomoperatoren amper investeren in ons land. KPN dreigde er onlangs zelfs mee op te stappen. Minister Vincent Van Quickenborne maakt er eindelijk werk van. Het nieuwe wetsontwerp dat door de regering goedgekeurd is in tweede lezing, vertrekt rond deze tijd naar het parlement. Vermoedelijk zal het nog enkele maanden duren voor het in het Staatsblad verschijnt.

De regelgever, het BIPT, krijgt meer bevoegdheden, kan sneller boetes uitschrijven en er is niet langer een plafond (12,5 miljoen euro). De boetes kunnen oplopen tot 5 procent van de omzet van de operator. Bovendien kan het BIPT bij betwistingen in sommige gevallen retroactief ingrijpen, zoals bij de mobiele interconnectietarieven.

De Belgische regelgever zelf doet het eigenlijk niet zo slecht volgens ECTA. Het staat in de middenmoot (tiende op 20). De kandidaturen voor de nieuwe BIPT-top moeten tegen 26 februari binnen zijn. Wie er in de onafhankelijke jury zal zetelen wil het kabinet Van Quickenborne nog niet kwijt.

België staat wat zijn telecomwetgeving betreft helemaal onderaan in de top 20 van Europese landen. Dat wordt nu ook bevestigd in de jongste scorekaart van de European Competitive Telecommunications Association, ECTA. Zelfs Turkije, Polen, Portugal, Slovenië en Griekenland doen het beter. België haalt niet eens vier op tien en is de enige met zo'n slecht cijfer. Dat leidt ertoe dat alternatieve telecomoperatoren amper investeren in ons land. KPN dreigde er onlangs zelfs mee op te stappen. Minister Vincent Van Quickenborne maakt er eindelijk werk van. Het nieuwe wetsontwerp dat door de regering goedgekeurd is in tweede lezing, vertrekt rond deze tijd naar het parlement. Vermoedelijk zal het nog enkele maanden duren voor het in het Staatsblad verschijnt. De regelgever, het BIPT, krijgt meer bevoegdheden, kan sneller boetes uitschrijven en er is niet langer een plafond (12,5 miljoen euro). De boetes kunnen oplopen tot 5 procent van de omzet van de operator. Bovendien kan het BIPT bij betwistingen in sommige gevallen retroactief ingrijpen, zoals bij de mobiele interconnectietarieven. De Belgische regelgever zelf doet het eigenlijk niet zo slecht volgens ECTA. Het staat in de middenmoot (tiende op 20). De kandidaturen voor de nieuwe BIPT-top moeten tegen 26 februari binnen zijn. Wie er in de onafhankelijke jury zal zetelen wil het kabinet Van Quickenborne nog niet kwijt.