De komende vijf jaar zal het gebruik van het mobiele internet (3G/3,5G) sterk toenemen in Europa. Maar België dreigt achter te blijven in deze ontwikkeling. Dat voorspelt onderzoeksbureau Forrester in zijn nieuwste studie over het Europese mobiele landschap.

Op basis van interviews met mobiele operatoren en een grootschalig onderzoek onder consumenten, berekende Forrester dat tegen 2013 zo'n 38 procent van de gsm-gebruikers in West-Europa gebruik zal maken van mobiele internetdiensten. Dat wil zeggen dat 125 miljoen Europeanen tegen dan regelmatig het web zullen raadplegen via hun mobieltje. De key driver daarbij moet de snelle verspreiding van 3,5G-compatibele handsets zijn. Tegen 2013 zal 1 op 4 consumenten zo'n toestel hebben.

En precies daar zit de angel voor België. Forrester meent dat in ons land tegen 2013 amper 20 procent een toestel zal hebben dat compatibel is met 3,5G-diensten. België dreigt daardoor net als Griekenland en Ierland achterop te blijven in de ontwikkeling van mobiel internet. De buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland doen het beter, maar absolute koplopers zijn Oostenrijk, Italië en de Skandinavische landen. Daar zal tegen 2010 naar verwachting al 60% een 3G- of 3,5G-compatibele gsm hebben. De penetratie van 3,5G zou tegen 2013 zelfs al meer dan 25% kunnen bedragen.

De komende vijf jaar zal het gebruik van het mobiele internet (3G/3,5G) sterk toenemen in Europa. Maar België dreigt achter te blijven in deze ontwikkeling. Dat voorspelt onderzoeksbureau Forrester in zijn nieuwste studie over het Europese mobiele landschap. Op basis van interviews met mobiele operatoren en een grootschalig onderzoek onder consumenten, berekende Forrester dat tegen 2013 zo'n 38 procent van de gsm-gebruikers in West-Europa gebruik zal maken van mobiele internetdiensten. Dat wil zeggen dat 125 miljoen Europeanen tegen dan regelmatig het web zullen raadplegen via hun mobieltje. De key driver daarbij moet de snelle verspreiding van 3,5G-compatibele handsets zijn. Tegen 2013 zal 1 op 4 consumenten zo'n toestel hebben. En precies daar zit de angel voor België. Forrester meent dat in ons land tegen 2013 amper 20 procent een toestel zal hebben dat compatibel is met 3,5G-diensten. België dreigt daardoor net als Griekenland en Ierland achterop te blijven in de ontwikkeling van mobiel internet. De buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland doen het beter, maar absolute koplopers zijn Oostenrijk, Italië en de Skandinavische landen. Daar zal tegen 2010 naar verwachting al 60% een 3G- of 3,5G-compatibele gsm hebben. De penetratie van 3,5G zou tegen 2013 zelfs al meer dan 25% kunnen bedragen.