De nieuwe ranking van landen met de hoogste penetratie van glasvezelverbinding tot in de woonkamer (het zogenaamde FttH, oftewel fibre to the home), ziet er bedroevend uit voor België.

Zowel in de cijfers van marktonderzoeker Idate als in die van Heavy Reading, bengelt ons land ergens helemaal onderaan. Dat staat in schril contrast met Nederland dat er nogmaals fors op vooruit gaat. Belangrijk daar is dat 'oude rot' KPN zich in fibre-specialist Reggefiber geëngageerd heeft.

Maar ook buurland Frankrijk doet het zeker niet slecht, al zegt onderzoeksbureau Heavy Reading wel teleurgesteld te zijn in de beperkte roll-out vorderingen sinds de aankondigingen van bepaalde operators vorig jaar. Iets wat voor wel meer Europese landen geldt trouwens: Heavy Reading heeft het over een terugval tot een jaar. Dat is niet van toepassing op de Aziatische landen die overduidelijk het klassement aanvoeren. Binnen Europa zijn de Scandinavische landen schoolvoorbeelden.

Ondanks het ontbreken van België in deze cijfers, doen enkele Belgische vestigingen van ict-leveranciers goede zaken met glasvezelproducten en aanverwanten. Onder meer Nexans en Tyco Electronics bijvoorbeeld, die op het afgelopen FttH-congres op belangstelling konden rekenen. Ironisch detail is overigens dat uitgerekend de voorzitter van de Europese FttH-council een Belg is en dat de pr-organisatie rond het evenement ook in Belgische handen was.

De nieuwe ranking van landen met de hoogste penetratie van glasvezelverbinding tot in de woonkamer (het zogenaamde FttH, oftewel fibre to the home), ziet er bedroevend uit voor België. Zowel in de cijfers van marktonderzoeker Idate als in die van Heavy Reading, bengelt ons land ergens helemaal onderaan. Dat staat in schril contrast met Nederland dat er nogmaals fors op vooruit gaat. Belangrijk daar is dat 'oude rot' KPN zich in fibre-specialist Reggefiber geëngageerd heeft. Maar ook buurland Frankrijk doet het zeker niet slecht, al zegt onderzoeksbureau Heavy Reading wel teleurgesteld te zijn in de beperkte roll-out vorderingen sinds de aankondigingen van bepaalde operators vorig jaar. Iets wat voor wel meer Europese landen geldt trouwens: Heavy Reading heeft het over een terugval tot een jaar. Dat is niet van toepassing op de Aziatische landen die overduidelijk het klassement aanvoeren. Binnen Europa zijn de Scandinavische landen schoolvoorbeelden. Ondanks het ontbreken van België in deze cijfers, doen enkele Belgische vestigingen van ict-leveranciers goede zaken met glasvezelproducten en aanverwanten. Onder meer Nexans en Tyco Electronics bijvoorbeeld, die op het afgelopen FttH-congres op belangstelling konden rekenen. Ironisch detail is overigens dat uitgerekend de voorzitter van de Europese FttH-council een Belg is en dat de pr-organisatie rond het evenement ook in Belgische handen was.