Dat schrijft Buzzfeed.

De Amerikaanse nieuwssite sprak met twee onderzoekers die betrokken zijn bij de zaak. Volgens hen werd na de vier maanden durende zoektocht naar Salah Abdeslam in Brussel de hulp ingeroepen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Tijdens de speurtocht naar de Fransman in Brussel kwam er een doorbraak nadat Chakib Akrouh door DNA aangewezen kon worden als de man die overleed door een zelfmoordvest. Bij zijn begrafenis werd door de Belgische politie een speciale eenheid opgezet die de ceremonie in de gaten zou houden. Om zoveel mogelijk data van de aanwezige telefoons te verzamelen werd de NSA om hulp gevraagd.

Niet genoeg capaciteit in België

Want alhoewel de Belgische inlichtingendiensten dit zelf ook kunnen, beschikken ze niet over de capaciteit om zoveel data te verzamelen en snel te verwerken. Hiervoor moesten de geavanceerde systemen van de NSA ingeschakeld worden.

De twee onderzoekers zeggen tegen Buzzfeed dat een bekende van Abdeslam de begrafenis van Akrouh aan het filmen was. 'De man filmde op een smartphone - dat zegt ons dat hij het bestand naar iemand zal sturen, toch? We lieten de NSA die telefoon goed in de gaten houden.'

De samenwerking met de NSA zorgde ervoor dat Salah Abdeslam op 18 maart opgepakt kon worden in Sint-Jans-Molenbeek.

Dat schrijft Buzzfeed. De Amerikaanse nieuwssite sprak met twee onderzoekers die betrokken zijn bij de zaak. Volgens hen werd na de vier maanden durende zoektocht naar Salah Abdeslam in Brussel de hulp ingeroepen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Tijdens de speurtocht naar de Fransman in Brussel kwam er een doorbraak nadat Chakib Akrouh door DNA aangewezen kon worden als de man die overleed door een zelfmoordvest. Bij zijn begrafenis werd door de Belgische politie een speciale eenheid opgezet die de ceremonie in de gaten zou houden. Om zoveel mogelijk data van de aanwezige telefoons te verzamelen werd de NSA om hulp gevraagd.Niet genoeg capaciteit in BelgiëWant alhoewel de Belgische inlichtingendiensten dit zelf ook kunnen, beschikken ze niet over de capaciteit om zoveel data te verzamelen en snel te verwerken. Hiervoor moesten de geavanceerde systemen van de NSA ingeschakeld worden.De twee onderzoekers zeggen tegen Buzzfeed dat een bekende van Abdeslam de begrafenis van Akrouh aan het filmen was. 'De man filmde op een smartphone - dat zegt ons dat hij het bestand naar iemand zal sturen, toch? We lieten de NSA die telefoon goed in de gaten houden.'De samenwerking met de NSA zorgde ervoor dat Salah Abdeslam op 18 maart opgepakt kon worden in Sint-Jans-Molenbeek.