Wang Jianzhou, de chairman van China Mobile, één van de grootste mobiele operatoren ter wereld, zegt dat hij gepolst is door de Belgische vertegenwoordiging op het World Economic Forum in Davos om te bieden op de Belgische 4G-licentie. Hij zei de vraag te zullen overwegen.

Dat meldt het persagentschap Bloomberg na een interview met Wang Jianzhou. "België vroeg of we geïnteresseerd zouden zijn om hun 4G-licentie te kopen", klinkt het letterlijk. "We zullen er vooral op mikken om eerst naar de groeimarkten uit te breiden, maar elk project dat onze ontwikkeling van TD-LTE-technologie zou ondersteunen, zal zeker overwogen worden."

Voor Van Quickenborne zou een bod van China Mobile een opsteker zijn. Nadat de Belgische telecom- en mediaregulatoren gezamenlijk hadden gesteld dat kabeloperatoren Telenet en Voo hun kabel moeten openstellen aan de concurrentie, had Telenet er al mee gedreigd af te haken in de bieding voor de mobiele licenties.

TD-LTE is mobiele technologie van de vierde generatie die vooral door China Mobile wordt ontwikkeld en gepusht. Ze verschilt dus van de klassieke LTE-technologie zoals die bij ons gekend is, maar is wel zo gelijkend dat één chip beide standaarden zou kunnen ondersteunen. TD-LTE heeft onder meer als voordeel dat Wimax-spelers hun technologie er makkelijk naar kunnen upgraden, iets wat momenteel nog moeilijker is bij klassieke LTE.

China Mobile wil met die technologie wereldwijd andere operatoren en technologiebouwers gaan beconcurreren. Eerder raakte al bekend dat naar aanleiding van de komende veilingen van de Belgische mobiele licenties de Chinese technologiefabrikant Datang de geïnteresseerde spelers aan het polsen is naar een samenwerking rond de eigen TD-SCDMA-standaard, een Chinese 3G-versie.

Volgens Wang is 4G de toekomst voor China en Chinese bedrijven. "Chinese bedrijven leiden momenteel de wereld met deze technologie, na zo veel jaren achterop te hebben gelopen. We zijn enthousiast over de vooruitzichten."

Wang Jianzhou, de chairman van China Mobile, één van de grootste mobiele operatoren ter wereld, zegt dat hij gepolst is door de Belgische vertegenwoordiging op het World Economic Forum in Davos om te bieden op de Belgische 4G-licentie. Hij zei de vraag te zullen overwegen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg na een interview met Wang Jianzhou. "België vroeg of we geïnteresseerd zouden zijn om hun 4G-licentie te kopen", klinkt het letterlijk. "We zullen er vooral op mikken om eerst naar de groeimarkten uit te breiden, maar elk project dat onze ontwikkeling van TD-LTE-technologie zou ondersteunen, zal zeker overwogen worden." Voor Van Quickenborne zou een bod van China Mobile een opsteker zijn. Nadat de Belgische telecom- en mediaregulatoren gezamenlijk hadden gesteld dat kabeloperatoren Telenet en Voo hun kabel moeten openstellen aan de concurrentie, had Telenet er al mee gedreigd af te haken in de bieding voor de mobiele licenties. TD-LTE is mobiele technologie van de vierde generatie die vooral door China Mobile wordt ontwikkeld en gepusht. Ze verschilt dus van de klassieke LTE-technologie zoals die bij ons gekend is, maar is wel zo gelijkend dat één chip beide standaarden zou kunnen ondersteunen. TD-LTE heeft onder meer als voordeel dat Wimax-spelers hun technologie er makkelijk naar kunnen upgraden, iets wat momenteel nog moeilijker is bij klassieke LTE. China Mobile wil met die technologie wereldwijd andere operatoren en technologiebouwers gaan beconcurreren. Eerder raakte al bekend dat naar aanleiding van de komende veilingen van de Belgische mobiele licenties de Chinese technologiefabrikant Datang de geïnteresseerde spelers aan het polsen is naar een samenwerking rond de eigen TD-SCDMA-standaard, een Chinese 3G-versie. Volgens Wang is 4G de toekomst voor China en Chinese bedrijven. "Chinese bedrijven leiden momenteel de wereld met deze technologie, na zo veel jaren achterop te hebben gelopen. We zijn enthousiast over de vooruitzichten."