EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, legt de laatste hand aan een open source alternatief voor BIND (Berkeley Internet Name Daemon), de meest gebruikte nameserver-software in de wereld.

"In essentie is de keuze voor nameserver-software beperkt tot twee platformen", zegt cto van EURid Peter Janssen. "BIND is de referentie, en daarnaast heb je nog het Nederlandse NSD (Name Server Daemon). Met 'Yadifa' ('Yet another DNS implementation for all') willen we nu een derde pakket in de markt zetten."

Waarom tld-operatoren een alternatief voor BIND en NSD nodig hebben? "Uit veiligheidsoverwegingen is het beter om te diversifiëren in dns-software", zegt Janssen. "Als je niet wil dat al je nameservers dienst weigeren bij problemen, rol je beter verschillende implementaties uit."

"BIND en NSD zijn ook niet erg actueel meer", vervolgt de cto. "Als ze te veel zones moeten draaien, worden ze erg traag. En wanneer je een zone wil toevoegen of weghalen, moet heel de nameserver even offline. Met Yadifa kan je herconfigureren zonder dat de server onderuit gaat. Dat is veel dynamischer."

Momenteel zit Yadifa nog in de 'pre-1.0' fase, maar tegen februari zou de software officieel in de markt gezet worden als open source pakket. "Iedereen die dat wenst, zal Yadifa kunnen gebruiken. Als tegenprestatie gaan we er van uit dat de community ons helpt bij de stabiliteit en de veiligheid van het platform."

EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, legt de laatste hand aan een open source alternatief voor BIND (Berkeley Internet Name Daemon), de meest gebruikte nameserver-software in de wereld."In essentie is de keuze voor nameserver-software beperkt tot twee platformen", zegt cto van EURid Peter Janssen. "BIND is de referentie, en daarnaast heb je nog het Nederlandse NSD (Name Server Daemon). Met 'Yadifa' ('Yet another DNS implementation for all') willen we nu een derde pakket in de markt zetten."Waarom tld-operatoren een alternatief voor BIND en NSD nodig hebben? "Uit veiligheidsoverwegingen is het beter om te diversifiëren in dns-software", zegt Janssen. "Als je niet wil dat al je nameservers dienst weigeren bij problemen, rol je beter verschillende implementaties uit.""BIND en NSD zijn ook niet erg actueel meer", vervolgt de cto. "Als ze te veel zones moeten draaien, worden ze erg traag. En wanneer je een zone wil toevoegen of weghalen, moet heel de nameserver even offline. Met Yadifa kan je herconfigureren zonder dat de server onderuit gaat. Dat is veel dynamischer."Momenteel zit Yadifa nog in de 'pre-1.0' fase, maar tegen februari zou de software officieel in de markt gezet worden als open source pakket. "Iedereen die dat wenst, zal Yadifa kunnen gebruiken. Als tegenprestatie gaan we er van uit dat de community ons helpt bij de stabiliteit en de veiligheid van het platform."