Met een mediaan snelheid van 55,12 Mbps heeft Singapore het snelste internet ter wereld. Zweden haalt met 40,16 een tweede plaats. Ook Taiwan, Denemarken en Nederland zitten in de top vijf.

België scoort met een achtste plaats vrij goed in de rangschikking. In ons land bedraagt de mediaan 27,13 Mbps. Ter vergelijking: Duitsland haalt met 18,8 Mbps pas de 24e plaats, Frankrijk eindigt 37e (13,43 Mbps).

Niet de topsnelheid

De cijfers zijn afkomstig van M-Lab, een partnerschap tussen onder meer het Open Technology Institute (New America), Google Open Source Research en PlanetLab (Princeton University). Concreet gaat het om 63 miljoen snelheidstesten die de afgelopen 12 maanden zijn uitgevoerd.

., .
. © .

Dat wil zeggen dat de snelheid die een land haalt neerkomt op de mediaan van alle snelheidstesten in dat land. Het gaat dus niet om de maximum haalbare snelheid, wel om de middenmoot van de snelheid die effectief wordt gehaald. Zo zijn er huizen in België waar je probleemloos 200 Mbps haalt, maar evenzeer afgelegen landerijen waar er amper 1Mbps binnensijpelt.

De rangschikking leert ons ook dat het merendeel van de 189 betrokken landen minder dan 5 Mbps haalt. Hekkensluiters van de rangschikking zijn Burkina Faso, Gabon en Yemen. Bij die laatste bedraagt de mediaansnelheid slechts 0,34 Mbps.

Met een mediaan snelheid van 55,12 Mbps heeft Singapore het snelste internet ter wereld. Zweden haalt met 40,16 een tweede plaats. Ook Taiwan, Denemarken en Nederland zitten in de top vijf.België scoort met een achtste plaats vrij goed in de rangschikking. In ons land bedraagt de mediaan 27,13 Mbps. Ter vergelijking: Duitsland haalt met 18,8 Mbps pas de 24e plaats, Frankrijk eindigt 37e (13,43 Mbps).Niet de topsnelheidDe cijfers zijn afkomstig van M-Lab, een partnerschap tussen onder meer het Open Technology Institute (New America), Google Open Source Research en PlanetLab (Princeton University). Concreet gaat het om 63 miljoen snelheidstesten die de afgelopen 12 maanden zijn uitgevoerd.Dat wil zeggen dat de snelheid die een land haalt neerkomt op de mediaan van alle snelheidstesten in dat land. Het gaat dus niet om de maximum haalbare snelheid, wel om de middenmoot van de snelheid die effectief wordt gehaald. Zo zijn er huizen in België waar je probleemloos 200 Mbps haalt, maar evenzeer afgelegen landerijen waar er amper 1Mbps binnensijpelt.De rangschikking leert ons ook dat het merendeel van de 189 betrokken landen minder dan 5 Mbps haalt. Hekkensluiters van de rangschikking zijn Burkina Faso, Gabon en Yemen. Bij die laatste bedraagt de mediaansnelheid slechts 0,34 Mbps.