‘Belgische banken veilig voor Heartbleed-lek’

Pieterjan Van Leemputten

Het lijkt er op dat het lek in OpenSSL geen gevolgen heeft voor het internetbankieren in ons land.

Het lijkt er op dat het lek in OpenSSL geen gevolgen heeft voor het internetbankieren in ons land. Een absolute zekerheid is er niet, maar op basis van de eerste analyses hebben de banken en hun klanten geen veiligheidsrisico gelopen door Heartbeat. “We horen geruststellende berichten,” zegt Febelfin-woordvoerder Bob De Leersnyder.

“Er zijn instellingen die OpenSSL gebruiken en men is op dit moment druk bezig met te kijken of er een impact is op basis van de gebruikte configuraties. Maar op basis van de eerste indrukken lijkt het internetbankieren gevrijwaard.”

Wie online betalingen doet bij een Belgische bank hoeft voorlopig dus niets te vrezen. Bovendien hanteren de banken een extra veiligheid via de kaartlezer. De codes die met het toestel worden gegenereerd zijn nadien niet herbruikbaar.

Heartbleed is een lek in OpenSSL. Dat is een beveiligingslaag in het https-protocol, ook wel bekend als het slotje dat je ziet wanneer je een beveiligde site bezoekt. Hierdoor kunnen hackers beveiligd verkeer (wachtwoorden, gebruikersnamen, berichten…) decoderen en dus lezen.

Om misbruik tegen te gaan moeten sites die vatbaar zijn voor de bug OpenSSL updaten. Maar het meest verontrustend is dat het lek al zeker een jaar bestaat en relatief ongemerkt kan worden misbruikt. Onder meer op deze websites kan u best uw wachtwoord veranderen zodra ze maatregelen hebben genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content