Belgische bedrijven maken nog te weinig gebruik van grc-technologie: governance, risk and compliance. Dat blijkt uit een studie van PwC, waarbij een vijftigtal Belgische bedrijven bevraagd werden die SAP als erp-systeem gebruiken.

Wereldwijd zegt 72 % van de bedrijven reeds specifieke grc-software te gebruiken (waarvan 14 % zelf ontwikkeld, de overige 58 % kocht een extern pakket), terwijl dat in België maar 49 % bedraagt en waarvan amper 18 % een product uit de markt gebruikt.

Nog steeds volgens het onderzoek doet 51 % van de bedrijven zijn interne controles nog met rekenbladen, zoals Excel. Amper 7 % van de Belgische bedrijven gebruikt een specifieke grc-oplossing om risico's te beheren, waar dat op wereldschaal toch 36 % bedraagt. 46 % van de Belgische bedrijven gebruikt grc-technologie voor het beheer van de toegang tot SAP-functionaliteiten, tegenover 86 % op wereldschaal.

Nochtans daalt volgens PwC de kans op fouten of fraude sterk door het gebruik van grc-technologie, en worden heel wat processen meer geautomatiseerd wat ook de effectiviteit van een bedrijf bevordert en de kosten naar beneden haalt. "Ons land zit op het niveau waar vijf jaar geleden de Angelsaksische landen zaten", besluit Ingvar Van Droogenbroek, partner Risk Assurance Services bij PwC.

Belgische bedrijven maken nog te weinig gebruik van grc-technologie: governance, risk and compliance. Dat blijkt uit een studie van PwC, waarbij een vijftigtal Belgische bedrijven bevraagd werden die SAP als erp-systeem gebruiken.Wereldwijd zegt 72 % van de bedrijven reeds specifieke grc-software te gebruiken (waarvan 14 % zelf ontwikkeld, de overige 58 % kocht een extern pakket), terwijl dat in België maar 49 % bedraagt en waarvan amper 18 % een product uit de markt gebruikt. Nog steeds volgens het onderzoek doet 51 % van de bedrijven zijn interne controles nog met rekenbladen, zoals Excel. Amper 7 % van de Belgische bedrijven gebruikt een specifieke grc-oplossing om risico's te beheren, waar dat op wereldschaal toch 36 % bedraagt. 46 % van de Belgische bedrijven gebruikt grc-technologie voor het beheer van de toegang tot SAP-functionaliteiten, tegenover 86 % op wereldschaal. Nochtans daalt volgens PwC de kans op fouten of fraude sterk door het gebruik van grc-technologie, en worden heel wat processen meer geautomatiseerd wat ook de effectiviteit van een bedrijf bevordert en de kosten naar beneden haalt. "Ons land zit op het niveau waar vijf jaar geleden de Angelsaksische landen zaten", besluit Ingvar Van Droogenbroek, partner Risk Assurance Services bij PwC.