38 procent van de Belgische ondervraagde bedrijven was de afgelopen 12 maanden slachtoffer van een cyberaanval. In Europa ligt dat gemiddelde op 50 procent. Al doen Duitsland (13%), Frankrijk (25%) en Nederland (30%) het beter.

Belgische bedrijven schatten Cyberrisico's ook hoger in. voor 47 procent staan ze in de top 10 dreigingen. Dat is slechts bij 28 procent van de Europese bedrijven het geval. Tegelijk zegt slechts vijftien procent weinig of geen kennis te hebben van cyberrisico's, waar dit op dertig procent ligt in Europa. Al is er bij financiële instellingen wel meer bewustzijn.

Al is er nog wel ruimte voor verbetering. Zo denkt 71 procent van de ondervraagde bedrijven dat cyberrisico's een pure IT-verantwoordelijkheid zijn. In Europa ligt dat gemiddelde op 65 procent. "Nog opmerkelijker is het feit dat slechts 6% van de ondernemingen de bedrijfsleiding

hierbij betrekt. Dit onderwerp zou net heel hoog op de risicoagenda van het bestuur moeten prijken." Aldus Véronique Franken Practice Leader Financial & Professional Risks voor België en Luxemburg bij Marsh, dat het onderzoek liet uitvoeren.

Het onderzoek werd tussen maart en augsustus uitgevoerd bij 706 Europese bedrijven waarvan 38 in België. De meeste daarvan telden meer dan 250 werknemers.

Tot slot identificeerden al zeven op tien bevraagde Belgische bedrijven al één of meerdere cyberincidenten. Het Europees gemiddelde ligt hier op 57 procent. Ook hier is het risico groter voor financiele instellingen.

De grootste oorsprong van cyberdreigingen in België zijn interne dreigingen gevolgd door georganiseerde misdaad, hacktivisme, operationele fouten en terrorisme door andere staten. Ook bij andere Europese bedrijven staat misbruik door eigen medewerkers bovenaan gevolgd door operationele fouten en hacktivisme.

38 procent van de Belgische ondervraagde bedrijven was de afgelopen 12 maanden slachtoffer van een cyberaanval. In Europa ligt dat gemiddelde op 50 procent. Al doen Duitsland (13%), Frankrijk (25%) en Nederland (30%) het beter.Belgische bedrijven schatten Cyberrisico's ook hoger in. voor 47 procent staan ze in de top 10 dreigingen. Dat is slechts bij 28 procent van de Europese bedrijven het geval. Tegelijk zegt slechts vijftien procent weinig of geen kennis te hebben van cyberrisico's, waar dit op dertig procent ligt in Europa. Al is er bij financiële instellingen wel meer bewustzijn.Al is er nog wel ruimte voor verbetering. Zo denkt 71 procent van de ondervraagde bedrijven dat cyberrisico's een pure IT-verantwoordelijkheid zijn. In Europa ligt dat gemiddelde op 65 procent. "Nog opmerkelijker is het feit dat slechts 6% van de ondernemingen de bedrijfsleiding hierbij betrekt. Dit onderwerp zou net heel hoog op de risicoagenda van het bestuur moeten prijken." Aldus Véronique Franken Practice Leader Financial & Professional Risks voor België en Luxemburg bij Marsh, dat het onderzoek liet uitvoeren.Het onderzoek werd tussen maart en augsustus uitgevoerd bij 706 Europese bedrijven waarvan 38 in België. De meeste daarvan telden meer dan 250 werknemers.Tot slot identificeerden al zeven op tien bevraagde Belgische bedrijven al één of meerdere cyberincidenten. Het Europees gemiddelde ligt hier op 57 procent. Ook hier is het risico groter voor financiele instellingen.De grootste oorsprong van cyberdreigingen in België zijn interne dreigingen gevolgd door georganiseerde misdaad, hacktivisme, operationele fouten en terrorisme door andere staten. Ook bij andere Europese bedrijven staat misbruik door eigen medewerkers bovenaan gevolgd door operationele fouten en hacktivisme.