Meer dan de helft van de ondernemingen in België wil meer uitbesteden, vooral op het vlak van applicaties, desktop en business processing.

De in België gevestigde dienstenleveranciers zijn trouwens bij de beste in Europa. Bijna negen op de tien topmanagers beveelt zijn outsourcer aan bij derden. Eén en ander blijkt uit de studie 'Outsourcing 2009' van Equaterra.

"De crisis heeft geen impact op de toenemende uitbestedingstrend. Kostenbesparingen en flexibiliteit, maar ook het gebrek aan de juiste it-profielen zijn de drijfveren," vertelt directeur Jef Loos van Equaterra. Alleen op het vlak van it-diensten is er een afname van outsourcing merkbaar omdat nogal wat projecten uitgesteld worden.

Jef Loos schat dat de Belgische outsourcingsmarkt zowat 1,7 miljard euro waard is. In ruim de helft van de gevallen gaat het om jaarcontracten van minder dan 5 miljoen euro, maar bij een kwart van de 400 ondervraagde ondernemingen gaat het om meer dan 100 miljoen euro per jaar. Opvallend is trouwens dat lokale spelers met hun marktkennis het beter doen dan anderen. Indië (72%) en Oost-Europa (36%) zijn veruit de populairste outsourcingregio's. "Governance blijft één van de grote problemen. Barry Callebaut en Solvay zijn voorbeelden van hoe het wel moet," aldus Loos. Hij wijst er ook op dat prijs in deze tijden toch een doorslaggevende rol speelt bij het vernieuwen van het contract. "Loyaliteit neemt af. Voor 10 procent verschil verandert men van dienstenleverancier."

Meer dan de helft van de ondernemingen in België wil meer uitbesteden, vooral op het vlak van applicaties, desktop en business processing. De in België gevestigde dienstenleveranciers zijn trouwens bij de beste in Europa. Bijna negen op de tien topmanagers beveelt zijn outsourcer aan bij derden. Eén en ander blijkt uit de studie 'Outsourcing 2009' van Equaterra. "De crisis heeft geen impact op de toenemende uitbestedingstrend. Kostenbesparingen en flexibiliteit, maar ook het gebrek aan de juiste it-profielen zijn de drijfveren," vertelt directeur Jef Loos van Equaterra. Alleen op het vlak van it-diensten is er een afname van outsourcing merkbaar omdat nogal wat projecten uitgesteld worden. Jef Loos schat dat de Belgische outsourcingsmarkt zowat 1,7 miljard euro waard is. In ruim de helft van de gevallen gaat het om jaarcontracten van minder dan 5 miljoen euro, maar bij een kwart van de 400 ondervraagde ondernemingen gaat het om meer dan 100 miljoen euro per jaar. Opvallend is trouwens dat lokale spelers met hun marktkennis het beter doen dan anderen. Indië (72%) en Oost-Europa (36%) zijn veruit de populairste outsourcingregio's. "Governance blijft één van de grote problemen. Barry Callebaut en Solvay zijn voorbeelden van hoe het wel moet," aldus Loos. Hij wijst er ook op dat prijs in deze tijden toch een doorslaggevende rol speelt bij het vernieuwen van het contract. "Loyaliteit neemt af. Voor 10 procent verschil verandert men van dienstenleverancier."