Belgische bedrijven hebben voor zowat 60 miljoen euro aan contracten binnengehaald voor de uitbouw van het navigatiesysteem Galileo. Dat is veel meer dan wat ons land in het systeem heeft geïnvesteerd.

Terwijl België iets minder dan 30 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het satellietnavigatiesysteem Galileo dat de Europese Commissie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA willen uitbouwen, hebben Belgische bedrijven voor in totaal bijna 60 miljoen euro aan contracten binnengerijfd.

Dat heeft minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle in Transinne (Redu) bekendgemaakt bij de start van een eerste datatransmissiecentrum voor Galileo. Galileo concurreert met het Amerikaanse gps en het Russische Glonass, maar zou preciezer zijn.

Galileo heeft jaren vertraging opgelopen door gebakkelei omtrent de financiering. Uiteindelijk kwam uit de bus dat de Europese Commissie de investering van 3,4 miljard euro betaalt terwijl ESA voor de technische ontplooiing van het systeem zorgt.

Tot nu toe zijn 2 testsatellieten gelanceerd, terwijl de eigenlijke operationele constellatie 30 kunstmanen moet omvatten. Het systeem zou in 2013 helemaal operationeel moeten zijn.

In Duitsland en Italië komt er een controlestation, terwijl er ook twintig sensorstations op de grond zullen nodig zijn. Het centrum in Redu, waarbij de bedrijven Vitrociset en Thales Alenia Space de handen in elkaar hebben geslagen, is het eerste datatransmissiesysteem op de grond.

Bron: Belga

Belgische bedrijven hebben voor zowat 60 miljoen euro aan contracten binnengehaald voor de uitbouw van het navigatiesysteem Galileo. Dat is veel meer dan wat ons land in het systeem heeft geïnvesteerd. Terwijl België iets minder dan 30 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het satellietnavigatiesysteem Galileo dat de Europese Commissie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA willen uitbouwen, hebben Belgische bedrijven voor in totaal bijna 60 miljoen euro aan contracten binnengerijfd. Dat heeft minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle in Transinne (Redu) bekendgemaakt bij de start van een eerste datatransmissiecentrum voor Galileo. Galileo concurreert met het Amerikaanse gps en het Russische Glonass, maar zou preciezer zijn. Galileo heeft jaren vertraging opgelopen door gebakkelei omtrent de financiering. Uiteindelijk kwam uit de bus dat de Europese Commissie de investering van 3,4 miljard euro betaalt terwijl ESA voor de technische ontplooiing van het systeem zorgt. Tot nu toe zijn 2 testsatellieten gelanceerd, terwijl de eigenlijke operationele constellatie 30 kunstmanen moet omvatten. Het systeem zou in 2013 helemaal operationeel moeten zijn. In Duitsland en Italië komt er een controlestation, terwijl er ook twintig sensorstations op de grond zullen nodig zijn. Het centrum in Redu, waarbij de bedrijven Vitrociset en Thales Alenia Space de handen in elkaar hebben geslagen, is het eerste datatransmissiesysteem op de grond. Bron: Belga