België zakt enkele plaatsen op de lijst van landen betreffende de 'breedbandkwaliteit'-score, maar zit nog goed in de groep waar de breedbandtoegang de comfortabel de huidige toepassingen aankan, aldus een studie in opdracht van Cisco.

De universiteit van Oviedo uit Spanje en de Said Business school van Oxford ondernamen al voor het tweede jaar op rij deze studie en concludeerden dat de kwaliteit van de internetverbindingen er wereldwijd op vooruitging. Ze hanteren hierbij een 'breedbandkwaliteit'-score die rekening houdt met de 'upload'- en 'download'-snelheden, evenals 'latency'.

In het voorbije jaar boekte die score de meeste vooruitgang in Centraal en Oost-Europa, wat allicht de aanwezigheid van landen als Lithouwen (4), Bulgarije (5), Letland (6) en Roemenië (9) in de top tien verklaart. De top drie wordt gevormd door Zuid Korea, Japan en Zweden - niet toevallig landen met een dynamische nationale breedbandpolitiek.

Ons land staat op rang 22 inzake de 'breedbandkwaliteit'-score, tegen rang 17 in 2008. Daarmee bevindt België zich wel nog in de groep van landen waar de breedbandtoegang voldoende is om de huidige toepassingen comfortabel te ondersteunen, zij het dus niet voldoende om de komende generatie van internettoepassingen aan te kunnen (iets wat bijvoorbeeld wel voor Nederland het geval is). Wat de steden betreft, prijken Brussel en Antwerpen op respectievelijk rang 47 en 49, terwijl België qua score 'buiten de grote steden' op rang 19 staat.

De studie steunt op breedband snelheidstesten in de periode mei 2008 tot juli 2009 in 66 landen. Daarbij werd tevens gekeken naar de prestaties van mobiel breedband, maar geen van de hedendaagse technologieën haalden de kwaliteitsdrempel. Meer info over de studie - inclusief tabellen - vind je [hier].

België zakt enkele plaatsen op de lijst van landen betreffende de 'breedbandkwaliteit'-score, maar zit nog goed in de groep waar de breedbandtoegang de comfortabel de huidige toepassingen aankan, aldus een studie in opdracht van Cisco. De universiteit van Oviedo uit Spanje en de Said Business school van Oxford ondernamen al voor het tweede jaar op rij deze studie en concludeerden dat de kwaliteit van de internetverbindingen er wereldwijd op vooruitging. Ze hanteren hierbij een 'breedbandkwaliteit'-score die rekening houdt met de 'upload'- en 'download'-snelheden, evenals 'latency'. In het voorbije jaar boekte die score de meeste vooruitgang in Centraal en Oost-Europa, wat allicht de aanwezigheid van landen als Lithouwen (4), Bulgarije (5), Letland (6) en Roemenië (9) in de top tien verklaart. De top drie wordt gevormd door Zuid Korea, Japan en Zweden - niet toevallig landen met een dynamische nationale breedbandpolitiek. Ons land staat op rang 22 inzake de 'breedbandkwaliteit'-score, tegen rang 17 in 2008. Daarmee bevindt België zich wel nog in de groep van landen waar de breedbandtoegang voldoende is om de huidige toepassingen comfortabel te ondersteunen, zij het dus niet voldoende om de komende generatie van internettoepassingen aan te kunnen (iets wat bijvoorbeeld wel voor Nederland het geval is). Wat de steden betreft, prijken Brussel en Antwerpen op respectievelijk rang 47 en 49, terwijl België qua score 'buiten de grote steden' op rang 19 staat. De studie steunt op breedband snelheidstesten in de periode mei 2008 tot juli 2009 in 66 landen. Daarbij werd tevens gekeken naar de prestaties van mobiel breedband, maar geen van de hedendaagse technologieën haalden de kwaliteitsdrempel. Meer info over de studie - inclusief tabellen - vind je [hier].