Vanaf 1 januari kan onder meer de Belgische banksector rekenen op een gespecialiseerd overheidsteam dat computervirussen en andere bedreigingen bestrijdt.

Het Belgische Computer Emergency Response Team (CERT), de zogenoemde internetbrandweer, moet vanaf volgende maand klaar staan om cyberaanvallen in de kiem te smoren.

Niet alleen banken zullen wel varen bij het 'internetbrandweerteam'. Het CERT moet in principe bij alle cyberaanvallen op de Belgische computerinfrastructuur optreden.

En ook bij grote internetproblemen moet het team de verschillende hostingbedrijven en telecomoperatoren coördineren, zoals een gouverneur dat doet bij een ramp. Bovendien zal het CERT zowel met een netwerk van specialisten in België als met buitenlandse collega's in contact staan.

Fedict, de federale overheidsdienst voor ICT, is de voortrekker van het hele project. Belnet mag het team uitbouwen. Op 1 januari 2010 moet de internetbrandweer uit de startblokken schieten onder voogdij van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).

Bron: Belga

Vanaf 1 januari kan onder meer de Belgische banksector rekenen op een gespecialiseerd overheidsteam dat computervirussen en andere bedreigingen bestrijdt. Het Belgische Computer Emergency Response Team (CERT), de zogenoemde internetbrandweer, moet vanaf volgende maand klaar staan om cyberaanvallen in de kiem te smoren. Niet alleen banken zullen wel varen bij het 'internetbrandweerteam'. Het CERT moet in principe bij alle cyberaanvallen op de Belgische computerinfrastructuur optreden. En ook bij grote internetproblemen moet het team de verschillende hostingbedrijven en telecomoperatoren coördineren, zoals een gouverneur dat doet bij een ramp. Bovendien zal het CERT zowel met een netwerk van specialisten in België als met buitenlandse collega's in contact staan. Fedict, de federale overheidsdienst voor ICT, is de voortrekker van het hele project. Belnet mag het team uitbouwen. Op 1 januari 2010 moet de internetbrandweer uit de startblokken schieten onder voogdij van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Bron: Belga