Belgische IT-concurrentiekracht taant

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

België zakt buiten de top-20 van landen die een goed klimaat hebben waarin ict en technologie kunnen floreren. Ons land doet het niet schandalig slecht, maar andere landen doen gewoon beter. Dat blijkt uit tweejaarlijkse IT Industry Competitiveness Index van The Economist Intelligence Unit en de vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA. De Index beoordeelt 66 landen volgens een reeks indicatoren die ervoor kunnen zorgen dat de technologiesector in een land goed zou gedijen: de algemene businessomgeving, de it-infrastructuur, het menselijk kapitaal, onderzoek en ontwikkeling (r&d), de juridische omgeving en steun voor de ontwikkeling van de sector.

België zakt buiten de top-20 van landen die een goed klimaat hebben waarin ict en technologie kunnen floreren. Ons land doet het niet schandalig slecht, maar andere landen doen gewoon beter. Dat blijkt uit tweejaarlijkse IT Industry Competitiveness Index van The Economist Intelligence Unit en de vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA.

De Index beoordeelt 66 landen volgens een reeks indicatoren die ervoor kunnen zorgen dat de technologiesector in een land goed zou gedijen: de algemene businessomgeving, de it-infrastructuur, het menselijk kapitaal, onderzoek en ontwikkeling (r&d), de juridische omgeving en steun voor de ontwikkeling van de sector.

Aan de top staan dit jaar de Verenigde Staten, Finland, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. België zakt echter van plaats 18 naar 22. Ons land ziet heel wat landen voorbijsnellen die beter presteren. In Europa gaat het onder meer over Duitsland en Oostenrijk. De zwakst scorende landen zijn Iran, Algerije en Azerbeidzjan.

Qua algemene businessomgeving bleef ons land stabiel, met een 13de plaats. Ook op vlak van menselijk kapitaal is de situatie relatief ongewijzigd. Wel zakt België weg inzake ‘juridische omgeving’, van plaats 3 naar 7. De wetgeving in ons land is niet veranderd, maar “andere landen voerden een betere wetgeving in”, klinkt het bij BSA. Ook is het pover gesteld met de factor ‘ondersteuning voor de ontwikkeling van de it-sector’. Dat ten gevolge van enerzijds een beperkte toegang tot investeringskapitaal en anderzijds een kleine daling in de it-aankopen van de overheid. Dat laatste zou dan weer kunnen verklaard worden door het lange uitblijven van een federale regering.

Hoewel ons land het goed doet op vlak van de r&d-omgeving, met onder meer toenemende investeringen van de overheid en privésector, was die vooruitgang beperkt in vergelijking met andere landen, wat dan weer voor een terugval in de algemene rangschikking zorgt, van plaats 18 naar plaats 21. De enige vooruitgang in de lijst noteert België op vlak van it-infrastructuur, van plaats 22 naar 20. Er blijkt een aanzienlijke toename te zijn in pc-penetratie, breedband-penetratie, internetbeveiliging en mobiele penetratie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content