Belgische juristen vinden de werking van het gerechtelijke apparaat en de kwaliteit van de wetgeving de belangrijkste knelpunten voor Justitie. Om het eerste probleem op te lossen hameren ze op informatisering.

Dat blijkt uit een enquête van De Juristenkrant. Het uitgangspunt van het onderzoek waren "de meest acute noden bij Justitie". Aan de enquête namen 508 advocaten, magistraten, notarissen, (bedrijfs)juristen en gerechtsdeurwaarders deel.

Volgens 36,4 procent van de juristen vormt de werking van het gerecht het grootste probleem van Justitie. "De belangrijkste oorzaak van de mank lopende werking is volgens 77 procent van de respondenten het gebrek aan informatica. Voor driekwart van de juristen is ook de gebrekkige en verouderde organisatie van Justitie een ernstige belemmering", luidt het.

De informatisering van Justitie kende al veel problemen. Vooral het grootschalige Phenix-project kwam niet van de grond, waarop het werd stilgelegd. Daarop lanceerde voormalig minister van Justitie Jo Vandeurzen het kleinschaligere Cheops-project. Ook daarover waren al geluiden te horen over vertragingen. Huidig minister van Justitie Stefaan De Clerck maakte zich begin mei sterk dat de 229 vredegerechten tegen het einde van dit jaar functioneren op de nieuwe gecentraliseerde applicatie MaCH ("Mammouth-At-Central-Hosting"). De politierechtbanken en politieparketten zullen ten laatste in het voorjaar 2010 op die applicatie draaien. Het Cheops-project is overigens maar één onderdeel van de [informatica-inspanningen die nog moeten gebeuren binnen Justitie].

Belgische juristen vinden de werking van het gerechtelijke apparaat en de kwaliteit van de wetgeving de belangrijkste knelpunten voor Justitie. Om het eerste probleem op te lossen hameren ze op informatisering. Dat blijkt uit een enquête van De Juristenkrant. Het uitgangspunt van het onderzoek waren "de meest acute noden bij Justitie". Aan de enquête namen 508 advocaten, magistraten, notarissen, (bedrijfs)juristen en gerechtsdeurwaarders deel. Volgens 36,4 procent van de juristen vormt de werking van het gerecht het grootste probleem van Justitie. "De belangrijkste oorzaak van de mank lopende werking is volgens 77 procent van de respondenten het gebrek aan informatica. Voor driekwart van de juristen is ook de gebrekkige en verouderde organisatie van Justitie een ernstige belemmering", luidt het. De informatisering van Justitie kende al veel problemen. Vooral het grootschalige Phenix-project kwam niet van de grond, waarop het werd stilgelegd. Daarop lanceerde voormalig minister van Justitie Jo Vandeurzen het kleinschaligere Cheops-project. Ook daarover waren al geluiden te horen over vertragingen. Huidig minister van Justitie Stefaan De Clerck maakte zich begin mei sterk dat de 229 vredegerechten tegen het einde van dit jaar functioneren op de nieuwe gecentraliseerde applicatie MaCH ("Mammouth-At-Central-Hosting"). De politierechtbanken en politieparketten zullen ten laatste in het voorjaar 2010 op die applicatie draaien. Het Cheops-project is overigens maar één onderdeel van de [informatica-inspanningen die nog moeten gebeuren binnen Justitie].