Belgische kabel wordt opengesteld

© .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Belgische telecom- en mediaregulatoren gaan door met hun plan om de netwerken van kabelmaatschappijen zoals Telenet en Voo open te stellen voor diensten van derden. Belgacom van zijn kant wordt eveneens verplicht om een alternatief televisieaanbod toe te laten over het vdsl-netwerk. De verzamelde regulatoren (het BIPT, de Vlaamse Regulator voor de Media, de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel en de Medienrat) hebben daartoe nu de nodige besluiten gepubliceerd die vanaf 1 augustus van kracht zijn. Operatoren moeten dan kunnen kiezen of ze een aanbod van (digitale) tv, breedbandinternet en vaste telefonie lanceren via het kopernetwerk van Belgacom, dan wel het coax-kabelnetwerk van Telenet. De kabeloperatoren (Telenet, Brutélé, Numéricable, Tecteo en AIESH) moeten nu een doorverkoopaanbod voor hun analoge-televisieaanbod ontwikkelen; alternatieve operatoren toegang geven tot hun digitale televisieplatform en een doorverkoopaanbod voor breedbandinternet aanbieden. Belgacom wordt wel uitgesloten van toegang tot het digitale tv-platform en het wholesale-internetaanbod van kabeloperatoren omdat het via zijn dsl-netwerk al eigen digitale diensten heeft. Belgacom kan in theorie dus wel analoge kabeltelevisie in zijn commerciële aanbod opnemen.

De Belgische telecom- en mediaregulatoren gaan door met hun plan om de netwerken van kabelmaatschappijen zoals Telenet en Voo open te stellen voor diensten van derden. Belgacom van zijn kant wordt eveneens verplicht om een alternatief televisieaanbod toe te laten over het vdsl-netwerk. De verzamelde regulatoren (het BIPT, de Vlaamse Regulator voor de Media, de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel en de Medienrat) hebben daartoe nu de nodige besluiten gepubliceerd die vanaf 1 augustus van kracht zijn. Operatoren moeten dan kunnen kiezen of ze een aanbod van (digitale) tv, breedbandinternet en vaste telefonie lanceren via het kopernetwerk van Belgacom, dan wel het coax-kabelnetwerk van Telenet.

De kabeloperatoren (Telenet, Brutélé, Numéricable, Tecteo en AIESH) moeten nu een doorverkoopaanbod voor hun analoge-televisieaanbod ontwikkelen; alternatieve operatoren toegang geven tot hun digitale televisieplatform en een doorverkoopaanbod voor breedbandinternet aanbieden. Belgacom wordt wel uitgesloten van toegang tot het digitale tv-platform en het wholesale-internetaanbod van kabeloperatoren omdat het via zijn dsl-netwerk al eigen digitale diensten heeft. Belgacom kan in theorie dus wel analoge kabeltelevisie in zijn commerciële aanbod opnemen.

Belgacom moet wel zijn eigen netwerk ook openstellen voor een alternatief televisieaanbod. Dat wil zeggen dat ontbundeling van het aansluitnetwerk en de bitstreamtoegang van kracht blijven, maar dat ook operatoren nu ook toegang moeten krijgen tot de multicast-functie om zo volwaardige triple play diensten te kunnen bieden (telefonie, televisie en breedbandinternet) over het netwerk van Belgacom.

De regulatoren hopen dat de nieuwe regels een impact zullen hebben op het Belgische televisieaanbod en dat het aanbod, de prijs en de kwaliteit van de diensten zullen verbeteren. Wel erkennen ze in een gemeenschappelijke mededeling dat de concurrentie tussen Belgacom en Telenet/Voo ook positieve effecten heeft gehad: meer digitale televisiekanalen, ontwikkeling van HD en 3D, nieuwe functies en gebundelde aanbiedingen. Toch achten ze nieuwe regulering noodzakelijk om ook voor effectieve prijsverlagingen bij consumenten te zorgen en alternatieve operatoren de nodige groeikansen te kunnen geven.

Ontwerp dateert van eind 2010

De ontwerpbesluiten dateren al van eind december 2010. “Na gemeenschappelijke analyses die begin 2010 gestart zijn, wijzen de neuzen nu in dezelfde richting”, klonk het toen in een persmededeling van de regulatoren. Er kwam al snel reactie uit politieke hoek, maar onder meer ook Telenet trok fel van leer tegen de voorgestelde plannen. Het ging toen om een tekst in consultatiefase. Dat wil zeggen dat de betrokken bedrijven twee maanden de tijd kregen om officieel te reageren op de ontwerpbesluiten zoals die vandaag voorgesteld werden. Een vijftiental spelers, waaronder zowel consumentenverenigingen als auteursverenigingen en marktspelers, hebben gereageerd op deze raadpleging.

Europese Commissie

Maar op 21 juni laatstleden leek de Europese Commissie een bom te leggen onder het Belgische plan. In een brief vroeg de Commissie de regulatoren om hun plan verder te staven en zorgvuldiger na te gaan wat de impact van extra regulatie zou betekenen op de concurrentie in de markt. Luc Hindryckx, voorzitter van het BIPT, zei in een telefonische reactie aan de Data News redactie toen meteen “zich gesterkt te voelen door het oordeel van de Commissie”. Volgens hem was “de Commissie het eens met de fundamentele principes in de marktanalyse” en maakte hij zich sterk “dat dit geen extra vertraging zou veroorzaken. We houden vast aan de originele timing”, klonk het toen. Hij wees er toen al op dat de Commissie geen bijkomend onderzoek geopend heeft wat tot een veto had kunnen leiden.

Vanaf 1 augustus zullen de regulatoren dus met de operatoren samenwerken om de verschillende technische en financiële voorwaarden toe te passen. De uitvoering van deze maatregelen zou in principe tegen eind oktober 2012 een feit moeten zijn. De regulatoren zullen “jaarlijks toezien op de evolutie van de markt en in het bijzonder op de prijsontwikkeling in het kader van de aanbiedingen die worden verwacht” en eventueel de opgelegde maatregelen herbekijken.

Telenet en Voo in het verweer

Telenet en zijn Waalse tegenhanger Voo zijn de grote verliezers nu er een einde komt aan hun monopolie op de kabel. Voo liet in een reactie meteen weten dat het bedrijf naar het Hof van Beroep trekt om de besluiten aan te vechten. Voo argumenteert dat de besluiten wel heel erg snel na de opmerkingen van de Europese Commissie komen. Bij Telenet tekenen we een soortgelijke reactie op. Het Mechelse kabelbedrijf zegt “alle juridische stappen te bekijken om beroep aan te tekenen tegen de beslissing”, en twijfelt eraan of de regulatoren werkelijk “zoveel mogelijk rekening hebben gehouden” met de opmerkingen van de Commissie. Telenet en Voo verwijzen ook naar het voorbeeld in Nederland, waar regulator OPTA beslist heeft om de Nederlandse omroepenmarkt uiteindelijk toch niet te onderwerpen aan extra regulering.

Reactie Belgacom

Ook Belgacom heeft ondertussen gereageerd. Het verwelkomt het feit dat ook de kabel aan regulering wordt onderworpen, maar vindt dat de nieuwe regels onvoldoende zijn om van een daadwerkelijk evenwichtige regulering en een gelijke behandeling van alle actoren te kunnen spreken. “Enkel een symmetrische regelgeving van alle infrastructuren kan een eerlijke concurrentie tussen alle operatoren garanderen”, stelt Belgacom. Belgacom verwelkomt wel het feit dat het bedrijf “eindelijk” toegang krijgt tot de analoge kabel. Het vroeg daar al om sinds 2009. Niet tevreden is Belgacom met het feit dat het uitgesloten wordt van digitale televisie en breedbandtoegang op de kabel. Daarvoor bestaat geen ernstige verantwoording, klinkt het.

Update

Ondertussen heeft Telenet laten weten dat het inderdaad in beroep gaat tegen de beslissing. Telenet is van mening dat met “pertinente opmerkingen van Europa geen of zeer minimaal rekening is gehouden” en stapt daarom net als Voo naar het Brusselse Hof van Beroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content