Belgische maker van vliegtuigonderdelen neemt deel aan NASA-maanproject

© MvdV

De Waalse vliegtuigonderdelenbouwer Sonaca bouwt een belangrijk onderdeel van het ruimteveer Orion, dat de komende jaren Amerikaanse astronauten naar de maan moet voeren. Dat melden L’Echo en De Tijd dinsdag.

Sonaca mag een groot stuk van de dienstmodule van de Orion-capsule leveren. Het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Gosselies en is de belangrijkste vliegtuigonderdelenbouwer van ons land. De Orion is gebaseerd op een gelijkaardige architectuur als de Apollo-ruimteschepen en bestaat uit twee delen. Het eerste, in de vorm van een kegel, is gebouwd door vliegtuigbouwer Lockheed Martin en beschut de bemanningsleden.

Onderdeel van dienstmodule

Onder de commandomodule bevindt zich de dienstmodule. Die moet instaan voor de aandrijving, energievoeding, zuurstof en het water voor de astronauten, net als de thermische regulering van het ruimtetuig. Deze cilinder, die meer dan 13 ton weegt, is de bijdrage van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan Orion. Sonaca levert een cirkelvormig onderdeel in aluminium.

Het Waalse bedrijf bouwde sinds 2016 al vijf van die onderdelen. De eerste twee werden gebruikt voor de ontwikkeling en de testen op aarde, de andere drie zullen aanwezig zijn bij de eerste vluchten van Orion. De eerste lancering, zonder bemanning, is gepland voor 2021. De eerste astronauten gaan pas later aan boord, met Artemis II. Voor hen is een missie rond de maan en een terugkeer naar de aarde gepland in 2022 of 2023. De eerste maanlanding vindt pas plaats bij de derde vlucht.

Ook een ander Belgisch bedrijf, Antwerp Space, neemt deel aan het project, maar voorziet enkel materiaal voor testen op aarde.

Partner Content