De Brugse operator Entropia bouwt een mobiel netwerk voor de b2b-markt in Groot-Brittannië. Na 2 jaar moeten er 200 sites operationeel zijn. Entropia baat in België en in Nederland al een commercieel TETRA-netwerk uit voor de brede b2b-markt. Het wordt gebruikt door nutsbedrijven, ziekenhuizen, het havenwezen en de industrie. De TETRA-radiotechnologie is trouwens dezelfde als de technologie die de Belgische hulpdiensten gebruiken voor het Astrid-netwerk.

"Op vraag van onze klanten doen we nu een copy-paste en beginnen we met de uitrol van een professioneel mobiel netwerk in Groot-Brittannië", vertelt ceo Philip Vercruysse van Entropia.

"Ook daar zullen we spraak en data aanbieden, niet via een TETRA-netwerk, maar over DMR-technologie (digitale mobiele radio), waarbij je een grotere capaciteit kan bieden over een beperkte frequentieband. Bovendien bestaan alle kanalen in Groot-Brittannië uit een 12,5 Khz raster, wat van DMR een evidente keuze maakt."

Entropia verwierf nog maar recent zijn commerciële frequenties voor Engeland, en gaat nu 180 uitgefaseerde analoge radiosites omvormen naar digitale DMR-sites. Het mobiele netwerk moet in het eerste kwartaal van 2014 van start gaan in en rond Londen, en zal in de loop van het jaar verder uitbreiden naar Southampton, Birmingham en Norwich.

"In 2014 willen we 45 sites operationeel hebben in groot Londen", aldus nog Vercruysse. "Tegen het einde van 2015 is het de bedoeling dat we een 200-tal sites uitbaten in het Verenigd Koninkrijk."

"Waarom wij als Belgen de overstap maken? Omdat we onze klanten ook in Groot-Brittannië willen kunnen bedienen, en omdat er in de UK wel al heel wat kleine b2b-netwerkjes actief zijn, maar eigenlijk nog geen wide area networks. Terwijl de markt voor private mobiele radiocommunicatie er gigantisch groot is."

Entropia investeert in eerste instantie 4 miljoen euro in zijn Britse avontuur. De lokale infrastructuurpartners Fylde Microsystems en Hytera steken op hun beurt elk nog eens 2,5 miljoen euro in het project.

De Entropia-vestigingen in België en in Nederland worden verbonden met het netwerk over het Kanaal, en de centrale monitoring zal plaats vinden vanuit Brugge.

De Brugse operator Entropia bouwt een mobiel netwerk voor de b2b-markt in Groot-Brittannië. Na 2 jaar moeten er 200 sites operationeel zijn. Entropia baat in België en in Nederland al een commercieel TETRA-netwerk uit voor de brede b2b-markt. Het wordt gebruikt door nutsbedrijven, ziekenhuizen, het havenwezen en de industrie. De TETRA-radiotechnologie is trouwens dezelfde als de technologie die de Belgische hulpdiensten gebruiken voor het Astrid-netwerk. "Op vraag van onze klanten doen we nu een copy-paste en beginnen we met de uitrol van een professioneel mobiel netwerk in Groot-Brittannië", vertelt ceo Philip Vercruysse van Entropia. "Ook daar zullen we spraak en data aanbieden, niet via een TETRA-netwerk, maar over DMR-technologie (digitale mobiele radio), waarbij je een grotere capaciteit kan bieden over een beperkte frequentieband. Bovendien bestaan alle kanalen in Groot-Brittannië uit een 12,5 Khz raster, wat van DMR een evidente keuze maakt." Entropia verwierf nog maar recent zijn commerciële frequenties voor Engeland, en gaat nu 180 uitgefaseerde analoge radiosites omvormen naar digitale DMR-sites. Het mobiele netwerk moet in het eerste kwartaal van 2014 van start gaan in en rond Londen, en zal in de loop van het jaar verder uitbreiden naar Southampton, Birmingham en Norwich. "In 2014 willen we 45 sites operationeel hebben in groot Londen", aldus nog Vercruysse. "Tegen het einde van 2015 is het de bedoeling dat we een 200-tal sites uitbaten in het Verenigd Koninkrijk." "Waarom wij als Belgen de overstap maken? Omdat we onze klanten ook in Groot-Brittannië willen kunnen bedienen, en omdat er in de UK wel al heel wat kleine b2b-netwerkjes actief zijn, maar eigenlijk nog geen wide area networks. Terwijl de markt voor private mobiele radiocommunicatie er gigantisch groot is." Entropia investeert in eerste instantie 4 miljoen euro in zijn Britse avontuur. De lokale infrastructuurpartners Fylde Microsystems en Hytera steken op hun beurt elk nog eens 2,5 miljoen euro in het project. De Entropia-vestigingen in België en in Nederland worden verbonden met het netwerk over het Kanaal, en de centrale monitoring zal plaats vinden vanuit Brugge.