Ook de Belgische mobiele operatoren haalden meer inkomsten binnen dank zij de eruptie van de IJslandse vulkaan. Gestrande reizigers belden veel en betaalden dus veel roamingkosten.

De uitbarsting in april van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull heeft voor veel bedrijven heel wat problemen opgeleverd, maar voor de mobiele operatoren was het een welkom geschenk.

De duizenden reizigers die op de luchthavens dagenlang vast zaten, zorgden immers voor een forse toename van het internationaal gsm-verkeer. Dat zijn dure oproepen omdat de zogenaamde roamingkosten erg hoog liggen.

"De aswolk had inderdaad een positief effect," vertelt Belgacom woordvoerder Jan Margot. Hij wil echter geen cijfers kwijt. Bart Vandesompele van Base vertelt dat "in 2010 de roaminginkomsten gemiddeld met 20 procent groeiden in vergelijking met dezelfde maand in 2009. In april stelden we echter een groei vast van 31 procent."

Ook bij Mobistar zag men duidelijk een vulkaaneffect. "We hadden ongeveer 0.5 miljoen euro meer omzet per dag, wat een toename is van ongeveer 10 procent op de totale gemiddelde omzet per dag.", aldus woordvoerster Patti Verdoodt.

Eerder hebben ook andere grote buitenlandse mobiele operatoren aangegeven dat de omzet in het tweede kwartaal was toegenomen dank zij de aswolk. Vodafone Ghana is één van de weinige mobiele operatoren die zijn klanten een compensatie heeft terugbetaald.

Ook de Belgische mobiele operatoren haalden meer inkomsten binnen dank zij de eruptie van de IJslandse vulkaan. Gestrande reizigers belden veel en betaalden dus veel roamingkosten. De uitbarsting in april van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull heeft voor veel bedrijven heel wat problemen opgeleverd, maar voor de mobiele operatoren was het een welkom geschenk. De duizenden reizigers die op de luchthavens dagenlang vast zaten, zorgden immers voor een forse toename van het internationaal gsm-verkeer. Dat zijn dure oproepen omdat de zogenaamde roamingkosten erg hoog liggen. "De aswolk had inderdaad een positief effect," vertelt Belgacom woordvoerder Jan Margot. Hij wil echter geen cijfers kwijt. Bart Vandesompele van Base vertelt dat "in 2010 de roaminginkomsten gemiddeld met 20 procent groeiden in vergelijking met dezelfde maand in 2009. In april stelden we echter een groei vast van 31 procent." Ook bij Mobistar zag men duidelijk een vulkaaneffect. "We hadden ongeveer 0.5 miljoen euro meer omzet per dag, wat een toename is van ongeveer 10 procent op de totale gemiddelde omzet per dag.", aldus woordvoerster Patti Verdoodt. Eerder hebben ook andere grote buitenlandse mobiele operatoren aangegeven dat de omzet in het tweede kwartaal was toegenomen dank zij de aswolk. Vodafone Ghana is één van de weinige mobiele operatoren die zijn klanten een compensatie heeft terugbetaald.