Europa wil alle markten openstellen voor concurrentie. Daarom werd enkele jaren geleden het SEPA-initiatief gelanceerd, samen met de richtlijn over de openstelling van de markt van de betaalsystemen die vandaag wordt gedomineerd door Visa en MasterCard. Straks moeten we ook onze Bancontact/MisterCash-kaarten vervangen: ze zijn niet meer compatibel met SEPA.

Het Belgische bedrijf PayFair lanceert daarom een nieuw Europees, SEPA-compatibel betaalmodel. Sterke punten zijn de multiplayerbenadering (niet beperkt tot de banken, maar inclusief distributie- en oliesector) en de transparante tarieven (duidelijk weergegeven kosten) die bovendien voordelig zijn voor de consument (mogelijkheid tot combineren met bv. een getrouwheidsprogramma). PayFair beklemtoont zijn neutraliteit tegenover de stakeholders met zijn slagzin 'One card for one Europe, that benefits all'. De applicatie wordt gehost bij Unisys.

Eerste concrete implementatie: Colruyt gebruikt de kaart als betaalmiddel, eerst in zijn winkels, maar binnenkort ook in zijn DATS-tankstations, om aankopen te doen via het internet en als getrouwheidskaart. In de loop van 2010 moeten we in alle vestigingen van Colruyt en ook in andere winkels terechtkunnen met de PayFair-kaart. Nu al aanvaarden alle Bancontact-terminals PayFair, in het kader van een partnership met Atos Worldline. De kaart wordt straks ook gelanceerd in Duitsland, en andere Europese landen zullen volgen. PayFair zal straks ook contactloze systemen ondersteunen en wordt nu al gebruikt wordt voor mobiel betalen. Ook betalen via internet staat in de steigers.

Als enige project dat buiten de bankwereld werd opgezet, krijgt PayFair af te rekenen met twee concurrenten uit die banksector: Monnet, een Frans-Duits initiatief dat nu nog in conceptfase verkeert en EAPS, Euro Alliance of Payment Schemes, dat vooral ATM-netwerken verenigt en eveneens in Brussel gevestigd is.

Europa wil alle markten openstellen voor concurrentie. Daarom werd enkele jaren geleden het SEPA-initiatief gelanceerd, samen met de richtlijn over de openstelling van de markt van de betaalsystemen die vandaag wordt gedomineerd door Visa en MasterCard. Straks moeten we ook onze Bancontact/MisterCash-kaarten vervangen: ze zijn niet meer compatibel met SEPA. Het Belgische bedrijf PayFair lanceert daarom een nieuw Europees, SEPA-compatibel betaalmodel. Sterke punten zijn de multiplayerbenadering (niet beperkt tot de banken, maar inclusief distributie- en oliesector) en de transparante tarieven (duidelijk weergegeven kosten) die bovendien voordelig zijn voor de consument (mogelijkheid tot combineren met bv. een getrouwheidsprogramma). PayFair beklemtoont zijn neutraliteit tegenover de stakeholders met zijn slagzin 'One card for one Europe, that benefits all'. De applicatie wordt gehost bij Unisys. Eerste concrete implementatie: Colruyt gebruikt de kaart als betaalmiddel, eerst in zijn winkels, maar binnenkort ook in zijn DATS-tankstations, om aankopen te doen via het internet en als getrouwheidskaart. In de loop van 2010 moeten we in alle vestigingen van Colruyt en ook in andere winkels terechtkunnen met de PayFair-kaart. Nu al aanvaarden alle Bancontact-terminals PayFair, in het kader van een partnership met Atos Worldline. De kaart wordt straks ook gelanceerd in Duitsland, en andere Europese landen zullen volgen. PayFair zal straks ook contactloze systemen ondersteunen en wordt nu al gebruikt wordt voor mobiel betalen. Ook betalen via internet staat in de steigers. Als enige project dat buiten de bankwereld werd opgezet, krijgt PayFair af te rekenen met twee concurrenten uit die banksector: Monnet, een Frans-Duits initiatief dat nu nog in conceptfase verkeert en EAPS, Euro Alliance of Payment Schemes, dat vooral ATM-netwerken verenigt en eveneens in Brussel gevestigd is.