De Belgische regelgeving over de sociale tarieven in de telecomsector strookt niet met de Europese regels. Zo heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. De regels zijn volgens de concurrentie voordelig voor Belgacom.

In België zijn telecomoperatoren verplicht sociale tarieven toe te passen voor klanten die het minder breed hebben. De operatoren die in verhouding meer sociale tarieven moeten toepassen, kunnen rekenen op compensaties van een speciaal fonds. En om heel concreet te zijn: Belgacom heeft het merendeel van die sociale abonnees, dus, zo is de redenering, moeten de andere operatoren aan Belgacom betalen. Maar de andere operatoren stellen dat Belgacom nog steeds winst maakt op die abonnees en dat ze zelf ook sociale tarieven aanbieden. Betaald is er dus nog steeds niet.

Ook de Europese Commissie was het echter niet eens met de uitwerking van de regeling en trok naar het Europese Hof. Na een eerder advies van de advocaat-generaal van het Hof van Justitie bevestigt het Hof nu dat er iets schort aan de berekeningsmethode voor de compensaties. Het Hof acht het in strijd met de Europese regels dat bij de berekening van de nettokosten geen rekening wordt gehouden met de marktvoordelen die de sociale tarieven opleveren en dat de specifieke kenmerken van elke operator niet worden onderzocht.

Het gevolg is dat Belgacom de verhoopte compensatie voor de sociale abonnees waarschijnlijk (deels) misloopt. Al is het is niet volledig duidelijk over hoeveel geld het gaat. Ook daarover wordt al lang gekissebist. Jaren geleden al berekende het BIPT met Bureau Van Dijck dat de totale kosten van de Belgische sociale tarieven 50 miljoen euro zouden bedragen. Dat was al minder dan de 107 miljoen euro die ooit werd genoemd, maar het Franse studiebureau Tera verlaagde die schatting zelfs nog verder tot 18 miljoen euro.

Het arrest is nauw gelieerd met een zaak waarover het Belgisch Grondwettelijk Hof zich momenteel buigt. Daar betogen Base, Mobistar en andere concurrenten van Belgacom dat de berekeningsmethode voor de sociale tarieven discriminerend is en de oud-monopolist een onrechtmatig voordeel oplevert. Het Grondwettelijke Hof stelde daarover een prejudiciële vraag aan het Europese Hof. Ook in deze zaak bevestigde het Hof dat de Europese regels zich verzetten tegen het feit dat de wetgever bij de berekening van de compensatieregeling geen rekening houdt met de specifieke situatie van elk van de ondernemingen op de markt.

Bron: Belga

De Belgische regelgeving over de sociale tarieven in de telecomsector strookt niet met de Europese regels. Zo heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. De regels zijn volgens de concurrentie voordelig voor Belgacom. In België zijn telecomoperatoren verplicht sociale tarieven toe te passen voor klanten die het minder breed hebben. De operatoren die in verhouding meer sociale tarieven moeten toepassen, kunnen rekenen op compensaties van een speciaal fonds. En om heel concreet te zijn: Belgacom heeft het merendeel van die sociale abonnees, dus, zo is de redenering, moeten de andere operatoren aan Belgacom betalen. Maar de andere operatoren stellen dat Belgacom nog steeds winst maakt op die abonnees en dat ze zelf ook sociale tarieven aanbieden. Betaald is er dus nog steeds niet. Ook de Europese Commissie was het echter niet eens met de uitwerking van de regeling en trok naar het Europese Hof. Na een eerder advies van de advocaat-generaal van het Hof van Justitie bevestigt het Hof nu dat er iets schort aan de berekeningsmethode voor de compensaties. Het Hof acht het in strijd met de Europese regels dat bij de berekening van de nettokosten geen rekening wordt gehouden met de marktvoordelen die de sociale tarieven opleveren en dat de specifieke kenmerken van elke operator niet worden onderzocht. Het gevolg is dat Belgacom de verhoopte compensatie voor de sociale abonnees waarschijnlijk (deels) misloopt. Al is het is niet volledig duidelijk over hoeveel geld het gaat. Ook daarover wordt al lang gekissebist. Jaren geleden al berekende het BIPT met Bureau Van Dijck dat de totale kosten van de Belgische sociale tarieven 50 miljoen euro zouden bedragen. Dat was al minder dan de 107 miljoen euro die ooit werd genoemd, maar het Franse studiebureau Tera verlaagde die schatting zelfs nog verder tot 18 miljoen euro. Het arrest is nauw gelieerd met een zaak waarover het Belgisch Grondwettelijk Hof zich momenteel buigt. Daar betogen Base, Mobistar en andere concurrenten van Belgacom dat de berekeningsmethode voor de sociale tarieven discriminerend is en de oud-monopolist een onrechtmatig voordeel oplevert. Het Grondwettelijke Hof stelde daarover een prejudiciële vraag aan het Europese Hof. Ook in deze zaak bevestigde het Hof dat de Europese regels zich verzetten tegen het feit dat de wetgever bij de berekening van de compensatieregeling geen rekening houdt met de specifieke situatie van elk van de ondernemingen op de markt. Bron: Belga