In een nieuw rapport over het semantische web duidt PricewaterhouseCoopers de Brusselse spin-off Collibra aan als een 'belangrijke speler'. Het jonge bedrijfje prijkt er tussen it-grootheden zoals Microsoft en Oracle.

Het semantische web, ook wel bekend als 'the deep web', het intelligente web of zelfs web 3.0, is very hot. Grote spelers op de dotcommarkt zetten er zwaar op in, en het contentbedrijf TextWise loofde vorig jaar nog een premie van 1 miljoen dollar uit voor wie zijn diensten het beste naar een 'semantische toekomst' kon vertalen.

De 'vader' van het semantische web is dezelfde als die van het web zelf: Tim Berners-Lee. De man praat al jaren over een internet dat rekening houdt met de betekenis van wat op een pagina staat, en dat de vragen van gebruikers 'begrijpt'. Aanvankelijk werd er nauwelijks naar Berners-Lee geluisterd, maar intussen lijkt de tijd er rijp voor.

In een nieuw Technology Forecast-rapport heeft PriceweterhouseCoopers semantische technologie alvast aangeduid als dé oplossing voor het overbruggen van informatiekloven, het vergemakkelijken van interoperabiliteit en het blootleggen van verborgen data in bedrijven. Het rapport beschrijft hoe de technologie de kosten kan verlagen door het hergebruik van data, en het verlagen van het aantal op maat gemaakte verbindingen tussen databanken.

Collibra, een door durfkapitaal ondersteunde spin-off van de Vrije Universiteit Brussel die nog maar acht maanden actief is, werd opgelijst als een belangrijke leverancier van semantische technologie. Het bedrijfje pakt via semantische technologie de informatiestructuur van organisaties aan. De start-up bouwt software die de semantiek van data en berichten verduidelijkt, om die gegevens bruikbaar en herbruikbaar te maken.

"Beschouw ons als een tolk die ook een soort woordenboek opmaakt voor hij begint te vertalen", verduidelijkt oprichter en ceo Felix Van de Maele. De West-Vlaming is erg in zijn nopjes met de benoeming. "Ze komt op het juiste moment", klinkt het. "Semantische technologie is immers een ideale manier om geld te besparen en om komaf te maken met de overhead eigen aan integratieparcours."

Het rapport van PricewaterhouseCoopers komt enkele weken voor de Semantic Technology Conference in Californië, de grootste conferentie over semantische technologie in de wereld. Collibra is gold sponsor van het evenement, zal er klantencases presenteren, en zijn Semantic Data Integration oplossing lanceren.

[http://www.pwc.com/techforecast]

In een nieuw rapport over het semantische web duidt PricewaterhouseCoopers de Brusselse spin-off Collibra aan als een 'belangrijke speler'. Het jonge bedrijfje prijkt er tussen it-grootheden zoals Microsoft en Oracle. Het semantische web, ook wel bekend als 'the deep web', het intelligente web of zelfs web 3.0, is very hot. Grote spelers op de dotcommarkt zetten er zwaar op in, en het contentbedrijf TextWise loofde vorig jaar nog een premie van 1 miljoen dollar uit voor wie zijn diensten het beste naar een 'semantische toekomst' kon vertalen. De 'vader' van het semantische web is dezelfde als die van het web zelf: Tim Berners-Lee. De man praat al jaren over een internet dat rekening houdt met de betekenis van wat op een pagina staat, en dat de vragen van gebruikers 'begrijpt'. Aanvankelijk werd er nauwelijks naar Berners-Lee geluisterd, maar intussen lijkt de tijd er rijp voor. In een nieuw Technology Forecast-rapport heeft PriceweterhouseCoopers semantische technologie alvast aangeduid als dé oplossing voor het overbruggen van informatiekloven, het vergemakkelijken van interoperabiliteit en het blootleggen van verborgen data in bedrijven. Het rapport beschrijft hoe de technologie de kosten kan verlagen door het hergebruik van data, en het verlagen van het aantal op maat gemaakte verbindingen tussen databanken. Collibra, een door durfkapitaal ondersteunde spin-off van de Vrije Universiteit Brussel die nog maar acht maanden actief is, werd opgelijst als een belangrijke leverancier van semantische technologie. Het bedrijfje pakt via semantische technologie de informatiestructuur van organisaties aan. De start-up bouwt software die de semantiek van data en berichten verduidelijkt, om die gegevens bruikbaar en herbruikbaar te maken. "Beschouw ons als een tolk die ook een soort woordenboek opmaakt voor hij begint te vertalen", verduidelijkt oprichter en ceo Felix Van de Maele. De West-Vlaming is erg in zijn nopjes met de benoeming. "Ze komt op het juiste moment", klinkt het. "Semantische technologie is immers een ideale manier om geld te besparen en om komaf te maken met de overhead eigen aan integratieparcours." Het rapport van PricewaterhouseCoopers komt enkele weken voor de Semantic Technology Conference in Californië, de grootste conferentie over semantische technologie in de wereld. Collibra is gold sponsor van het evenement, zal er klantencases presenteren, en zijn Semantic Data Integration oplossing lanceren. [http://www.pwc.com/techforecast]