Het Belgisch-Britse Mobiya, gespecialiseerd in mobiele zoekertjes, wordt getipt als overnamedoelwit van internetmarktplaats eBay.

De naam Mobiya werd genoemd door marktanalist Greg Sterling van Local Mobile Search. Hij deed dat naar aanleiding van een [recent artikel in de Wall Street Journal], waarin Jacob Aqraou, general manager global classifieds bij eBay, stelde dat het bedrijf in de komende zes maanden op overnamepad gaat. Hij zei dat eBay vooral op zoek gaat naar marktsegmenten en regio's waarin eBay nog niet sterk staat: advertentiesites voor professionals, Oost-Europa, Scandinavië, ... "En mobiele platformen", [voegt Sterling daaraan toe], "zoals dat van het Europese Mobiya."

Volgens Sacha Vekeman, oprichter en vice-president business development bij Mobiya, is dat een erg zinnige analyse, "daar eBay een gigantisch probleem heeft met z'n wereldwijde classified business. Ze hebben geen differentiator, activator, noch een internationaal expansiemodel voor markten zoals Indië, China en Afrika. Die regio's hebben een lage internetpenetratie, bijgevolg geen PayPal, geen Skype en geen online marktplaats. Mobiel kan hen dus voordeel opleveren..."

Dat eBay bovendien een spaarpot van enkele miljarden dollars heeft, zal volgens Vekeman ook wel meespelen. "Dit geld zal binnen een aantal jaren moeten renderen of hun beurswaarde zal verder blijven slinken. Overnames vormen de verstandigste en snelste strategie om beursgeld te laten renderen."

Op hoeveel Vekeman zijn bedrijfje zelf waardeert "hangt af van de tijd": "Vandaag een paar miljoen euro, binnen een drietal jaar: enkele tientallen miljoenen, binnen 10 jaar enkele honderden miljoenen."

Het principe van de dienst van Mobiya is simpel: een consument kan zoekertjes plaatsen via sms (maar ook foto's of video meegeven met mms). Elk zoekertje krijgt een unieke code en wordt gepubliceerd op het web of in gedrukte media. Wie wil reageren, sms't de code door naar Mobiya en krijgt de nodige contactgegevens doorgespeeld.

Mobiya heeft een kantoor in Gent en één in Thame bij Oxford. In 2007 haalde het bedrijf 250.000 euro op bij bij onder meer Big Bang Ventures en Solid Ventures.

Het Belgisch-Britse Mobiya, gespecialiseerd in mobiele zoekertjes, wordt getipt als overnamedoelwit van internetmarktplaats eBay. De naam Mobiya werd genoemd door marktanalist Greg Sterling van Local Mobile Search. Hij deed dat naar aanleiding van een [recent artikel in de Wall Street Journal], waarin Jacob Aqraou, general manager global classifieds bij eBay, stelde dat het bedrijf in de komende zes maanden op overnamepad gaat. Hij zei dat eBay vooral op zoek gaat naar marktsegmenten en regio's waarin eBay nog niet sterk staat: advertentiesites voor professionals, Oost-Europa, Scandinavië, ... "En mobiele platformen", [voegt Sterling daaraan toe], "zoals dat van het Europese Mobiya." Volgens Sacha Vekeman, oprichter en vice-president business development bij Mobiya, is dat een erg zinnige analyse, "daar eBay een gigantisch probleem heeft met z'n wereldwijde classified business. Ze hebben geen differentiator, activator, noch een internationaal expansiemodel voor markten zoals Indië, China en Afrika. Die regio's hebben een lage internetpenetratie, bijgevolg geen PayPal, geen Skype en geen online marktplaats. Mobiel kan hen dus voordeel opleveren..." Dat eBay bovendien een spaarpot van enkele miljarden dollars heeft, zal volgens Vekeman ook wel meespelen. "Dit geld zal binnen een aantal jaren moeten renderen of hun beurswaarde zal verder blijven slinken. Overnames vormen de verstandigste en snelste strategie om beursgeld te laten renderen." Op hoeveel Vekeman zijn bedrijfje zelf waardeert "hangt af van de tijd": "Vandaag een paar miljoen euro, binnen een drietal jaar: enkele tientallen miljoenen, binnen 10 jaar enkele honderden miljoenen." Het principe van de dienst van Mobiya is simpel: een consument kan zoekertjes plaatsen via sms (maar ook foto's of video meegeven met mms). Elk zoekertje krijgt een unieke code en wordt gepubliceerd op het web of in gedrukte media. Wie wil reageren, sms't de code door naar Mobiya en krijgt de nodige contactgegevens doorgespeeld. Mobiya heeft een kantoor in Gent en één in Thame bij Oxford. In 2007 haalde het bedrijf 250.000 euro op bij bij onder meer Big Bang Ventures en Solid Ventures.