Belgische startup lanceert platform voor dronevluchten

Roeland Pelgrims, Tom Verbruggen en Chris De Rouck, oprichters van IDRONECT. © Frederik Herregods
Pieterjan Van Leemputten

Binnenkort gaan de eerste professionele dronevluchten van start. Een Belgische startup wil via zijn platform alle vluchten in kaart brengen.

IDronect wil met zijn platform de controletoren van de dronesector worden. “Zowel de piloot als de luchtvaartautoriteiten als politiezones en steden en gemeenten kunnen op één platform waar de vlucht kan worden aangevraagd, voorbereid, beheerd en uitgevoerd,” zegt Tom Verbruggen, ceo van IDronect aan onze redactie. Vanmorgen werd zo de eerste vlucht via het systeem uitgevoerd op het vliegveld van Brustem (Sint-Truiden).

Via het platform van IDRONECT kunnen alle betrokken partijen de vlucht van een drone in real time volgen.
Via het platform van IDRONECT kunnen alle betrokken partijen de vlucht van een drone in real time volgen.© Frederik Herregods

Binnenkort treedt het KB in werking dat professionele dronevluchten reguleert, maar zo’n vluchten moeten, zoals met echte vliegtuigen, steeds worden aangevraagd en goedgekeurd. Daar wil het SaaS-platform van IDronect verandering in brengen “We hebben afspraken gemaakat met het bestuur der luchtvaart (Directoraat-Generaal van de Luchtvaart) en voor hen is het ook de geprefereerde tool om afspraken te maken omdat het een tijdswinst van ettelijke dagen oplevert.” Ook zullen betrokken autoriteiten via het platform in real time de verplaatsing van de drone kunnen opvolgen.

Eerste platform

Belgische startup lanceert platform voor dronevluchten
© Frederik Herregods

IDronect bouwt eigenlijk verder op een applicatie die eerder werd ontwikkeld voor de traditionele luchtvaart. In juni 2015 begon de ontwikkeling van het droneplatform. De vlucht van vandaag werd uitgevoerd door Argus Vision. In principe gaat het nog steeds om testvluchten, tot het KB in werking treedt en ook commerciële vluchten toegelaten zijn.

Het bedrijf klopt zich op de borst dat het het eerste en enige platform is om dronevluchten te laten beheren door zowel de autoriteiten, de betrokken luchthaven (of de stad waar een vlucht doorgaat) en de piloot. Dat maakt het makkelijk voor piloten maar wat als er meerdere spelers opduiken?

“We zijn ons bewust dat er verschillende initiatieven kunnen komen. Vandaag zijn we voor zover bekend de enigen die volledig functioneel zijn, maar als er meer spelers opduiken dan staan we open om integraties te bespreken. Het is belangrijk dat we dit als Belgisch verhaal, voor een hele sector, naar buiten kunnen brengen. Ook naar het buitenland toe.”

Internationaal

Hoewel de wetgeving en ontwikkeling in sommige landen verder staat dan in België, is IDronect volgens Verbruggen wel uniek, wat het ook interessant maakt voor het buitenland. “Bij mijn weten zijn we wereldwijd de eersten die zoiets maken, het is dan ook de bedoeling om dit snel te kunnen aanbieden in het buitenland”, besluit Verbruggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content