Belgische student ontwikkelt navigatiesysteem voor in de metro

© iStock

Met de GPS op je smartphone kan je bijna overal je locatie bepalen, maar niet ondergronds. Dus bedacht een UHasselt-student een systeem om met je smartphone na te gaan waar je je in een metronetwerk bevindt, dat hij binnenkort bij Google en Microsoft gaat presenteren.

Met Google Maps kan je vlot de weg vinden in een vreemde stad, maar eens je ondergronds de metro induikt werkt de GPS niet meer waardoor de app het laat afweten. Om dat euvel te verhelpen, ontwikkelde informaticus Thomas Stockx het Subway Positioning System (Subway PS). Die nieuwe methode maakt het mogelijk om in de metro de locatie van de smartphone – en dus de gebruiker – te bepalen, en dit zonder extra hardware.

Ondergrondse localisatie

Het systeem steunt op de accelerometer, de sensor in smartphones die trillingen en de zwaartekracht meet. Die sensor dient vooral voor spelletjes en zorgt er bijvoorbeeld bij een race-game voor dat je bochten kunt nemen door je smartphone schuin te houden.

Door een paar berekeningen uit te voeren op de metingen van deze sensor kan bepaald worden of het metrotoestel waar je op zit aan het rijden is of niet. Stockx koppelt die metingen aan de uurroosters van de vervoersmaatschappijen. Stockx: “Dankzij die uurroosters weten we hoe lang het ongeveer duurt alvorens de gebruiker in het volgende station aankomt. Zo kunnen we een positie berekenen tussen het vorige en het volgende station. We kunnen zelfs achterhalen of de metro stopt in de tunnel in plaats van aan een station. De gebruiker krijgt zo een precieze locatie van waar hij of zij zich bevindt.”

Accurater dan bestaande technieken

Thomas Stockx is niet de eerste techniek die ondergrondse localisatie mogelijk maakt. Maar tests wezen uit dat zijn Subway PS wel veel accurater werkt dan de bestaande toepassingen. Zo duidt het systeem de locatie van 86% van de stations nauwkeurig aan, daar waar soortgelijke technieken slechts een percentage van 55% halen.

Stockx goot zijn systeem immers in de testapplicatie MetroNavigator en liet er 16 reizigers in 4 metronetwerken (Brussel, Keulen, Londen en Minneapolis) mee aan de slag gaan. Die bleken lovend. “Het is handig om de trein te volgen. Ik voel me veel veiliger als ik kan zien hoe dicht we dicht bij het volgende station staan wanneer de trein plots in een tunnel stopt”, aldus een gebruiker. Door hen mee te geven waar ze zich precies op het metrotraject bevinden, gidst de app reizigers vlot naar hun bestemming.

Het systeem werd nog niet gecommercialiseerd, maar dat gebeurt mogelijk nog. Stockx werd immers uitgenodigd om zijn werk in november in Dallas op de ACM Sigspatial Conference te gaan presenteren, aan bedrijven als Google en Microsoft.

Thomas Stockx dingt met zijn scriptie naar de Vlaamse Scriptieprijs 2014. Stuur ook je scriptie in om kans te maken op €2500 en persaandacht voor je werk www.scriptieprijs.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content