Bellens: “Ik denk niet aan opstappen”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Didier Bellens betwist de feiten die hem ten laste worden gelegd. Tijdens de voorstelling van de kwartaalresultaten van Belgacom benadrukte de topman dat hij niet denkt aan opstappen, en dat hij het vertrouwen blijft genieten van zijn medewerkers. Dat een beschuldiging in een corruptiezaak Belgacom in een slecht daglicht plaatst, wimpelt hij af. “Mensen die me kennen, twijfelen niet aan mijn onschuld en weten hoe transparant ik ben.”

Didier Bellens betwist de feiten die hem ten laste worden gelegd. Tijdens de voorstelling van de kwartaalresultaten van Belgacom benadrukte de topman dat hij niet denkt aan opstappen, en dat hij het vertrouwen blijft genieten van zijn medewerkers. “Ik voel me prima, verrast u dat?”

Het opmerkelijkste aan de voorstelling van de kwartaalresultaten van Belgacom waren niet de resultaten zelf, want die lagen in de lijn der verwachtingen, maar het grote aantal journalisten dat was komen opdagen. En hoewel Bellens duidelijk had aangegeven niet te willen praten over zijn inverdenkingstelling, kreeg hij toch een paar lastige vragen voorgeschoteld.

De topman beklemtoonde meermaals dat hij niet van plan was om op te stappen. Voor de start van de persconferentie had hij trouwens al te kennen gegeven dat hij de hem ten laste gelegde feiten betwist, dat hij alle vertrouwen heeft in justitie, en dat hij mooi zal meewerken met het gerecht.

Dat een beschuldiging in een corruptiezaak zijn bedrijf in een slecht daglicht plaatst, wimpelde hij af. “Mensen die me kennen, twijfelen niet aan mijn onschuld en weten hoe transparant ik ben”, klonk het zelfzeker. Op de vraag hoe hij zich voelt vandaag, kon er zelfs een grapje af. “Ik voel me prima. Verrast u dat? De balans tussen mijn privé- en mijn professioneel leven is perfect in evenwicht, het gaat goed met mijn familie, en de operationele resultaten van Belgacom zijn uitstekend.”

Toch gaf de ceo toe dat er een probleem is. “Maar dat is persoonlijk, en zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Het is niet abnormaal dat je af en toe eens een tegenslag te verwerken krijgt.”

Lichte bijstelling prognoses

De recurrente bedrijfskasstroom van Belgacom daalde in het tweede kwartaal minder fors dan verwacht. Het telecombedrijf stelde zijn prognoses dan ook lichtjes bij. Het verwacht nu voor 2011 een daling van de ebidta die dichter bij de 4 procent zal liggen dan bij de voorziene 5 procent.

Wat de vooruitzichten in opbrengsten betreft, handhaaft Belgacom de verwachte daling met 1 à 2 procent. De omzet van Belgacom in het tweede kwartaal kwam uit op 1,612 miljard euro, 3,2 procent minder dan een jaar eerder (analisten hadden op een daling van 2,8 procent gerekend).

Boosdoener was niet het consumentensegment (dat goed stand houdt), maar de internationale carrieractiviteiten van BICS. Daar diende Belgacom door het spel van de wisselkoersen 6,5 procent omzet in te leveren. Omdat ook de kosten daalden, was het effect op de winst echter miniem.

Bellens wees zoals verwacht op de negatieve impact van de regelgeving rond de mobiele terminatietarieven, waardoor 33 miljoen euro of 2 procent van het zakencijfer in rook opging. Tegelijk toonde hij zich tevreden over de mobiele markt, die gezond en transparant zou zijn gemaakt.

“Dezelfde transparantie willen we zien wanneer de kabel wordt opengesteld. De prijzen die moeten betaald worden door derden die ons netwerk gebruiken, liggen vast. Voor de kabel is dat (nog) niet zo. We evolueren wel in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. Onze concurrenten zullen er immers alles aan doen om het status quo te behouden.”

Voetbal Wat die concurrenten betreft, gaf Bellens nog een kleine sneer in de richting van Telenet. Belgacom verloor de toewijzing van de belangrijkste voetbaluitzendingen voor de drie volgende seizoenen aan de telco uit Mechelen.

“We betalen niet eender welke prijs voor iets waar we niet meer mee kunnen verrassen. Zes jaar geleden kwamen we overeen om 28 miljoen euro per jaar te betalen voor alle matchen. Telenet betaalt nu 49 miljoen euro per jaar voor de toppers. Dat is veel te veel. Al moet ik toegeven dat het leuk is om te zien dat een concurrent een sport sponsort die me nauw aan het hart ligt.”

Bellens wees er ook op dat sinds de toewijzing op 10 juni nog maar 2.500 van de 70.000 voetbalabonnees zijn opgestapt. Wat het aantal klanten voor digitale televisie betreft, kon Belgacom zelfs een stijging van 59.000 tot 1.078.000 optekenen. De opbrengsten in dat segment groeiden met 23,6 procent. “Wat digitale televisie betreft, bereiken we nu al 31 procent van de Belgische markt”, aldus nog de ceo. “Dat is niet niks, als je weet dat we van nul moesten beginnen.”

Ook bij de packs (internet, televisie en telefonie) was de groei sterk in het tweede kwartaal (+ 50.000 nieuwe klanten). Internet is dan weer een aandachtspunt. “5.000 nieuwe klanten is een magere oogst, maar we gaan er van uit dat we met ons nieuwe aanbod (een mobile en fixed internetabonnement mét Samsung Galaxy Tab voor 40 euro per maand) nog wel iets teweeg zullen kunnen brengen.”

De enterprise divisie tenslotte, daalde met 2,8 procent tot 593 miljoen euro, ietwat minder dan wat verwacht werd. De inkomstentrend blijft negatief (-0,4 procent), vooral door de blijvende daling van inkomsten uit spraak (-7,8 procent). Lichtpunt zijn de mobiele data, die 11 procent stegen tot 53 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content