Telecomorganisatie Beltug gaat het blokkeren van 4G op de iPhone door Apple bij minister Vande Lanotte en Eurocommissarissen Alumia en Kroes aankaarten. Wie vandaag een iPhone koopt met 4G kan die amper gebruiken in België. Het toestel werkt op het netwerk van Apple-partner Mobistar, dat voorlopig enkel publieke testen uitvoert. Maar wie hetzelfde toestel op het netwerk van Proximus of Base gebruikt heeft geen toegang tot 4G.

De achterliggende reden is dat Apple zeker wil zijn van de kwaliteit van het netwerk en daarom niet zomaar 4G toelaat op zijn toestellen. Al gaat die vergelijking volgens Beltug niet op voor iPads met 4G. Zij kunnen immers wel op de 4G-netwerken van Base en Proximus, ook al gaat het in beide toestellen om dezelfde of gelijkaardige hardware.

Enkele maanden geleden schreef Data News al dat Apple partnerschappen wil afsluiten met operatoren, maar dat omvat naast een vriendelijke handdruk ook een som geld om de kwaliteitstesten te kunnen doen. Belgacom weigert daarin mee te gaan, maar zei toen ook dat er van hun zijde niets wordt geblokkeerd.

Klacht indienenBeltug zelf verwacht weinig verandering op korte termijn, maar wijst er op dat gebruikers wel klacht kunnen indienen bij de FOD Economie als ze zich misleid voelen bij de aankoop van een iPhone wanneer ze de beperkte 4G-mogelijkheden ontdekken.

Om toch schot in de zaak te krijgen zegt Beltug dat het zowel met de FOD Economie als met minister van Economie Johan Vande Lanotte gaat samenzitten. Ook bij Eurocommissarissen Neelie Kroes (Digitale Agenda) en Joaquin Almunia (mededinging) wordt de zaak nu aangekaart.

De telecomorganisatie nam ook contact op met de drie Belgische netwerken om hun standpunten te kennen, alsook die van Apple. Maar die laatste is, zoals wel vaker, nog niet ingegaan op de vraag van Beltug.

OmzeilingHet is overigens wel mogelijk om 4G te krijgen op de Belgische netwerken. Maar dat vereist een aantal aanpassingen. Een interessante omweg, maar hou daarbij rekening dat je bij zo'n poging ook de garantie op het toestel verliest en niet kan rekenen op ondersteuning.

Telecomorganisatie Beltug gaat het blokkeren van 4G op de iPhone door Apple bij minister Vande Lanotte en Eurocommissarissen Alumia en Kroes aankaarten. Wie vandaag een iPhone koopt met 4G kan die amper gebruiken in België. Het toestel werkt op het netwerk van Apple-partner Mobistar, dat voorlopig enkel publieke testen uitvoert. Maar wie hetzelfde toestel op het netwerk van Proximus of Base gebruikt heeft geen toegang tot 4G. De achterliggende reden is dat Apple zeker wil zijn van de kwaliteit van het netwerk en daarom niet zomaar 4G toelaat op zijn toestellen. Al gaat die vergelijking volgens Beltug niet op voor iPads met 4G. Zij kunnen immers wel op de 4G-netwerken van Base en Proximus, ook al gaat het in beide toestellen om dezelfde of gelijkaardige hardware. Enkele maanden geleden schreef Data News al dat Apple partnerschappen wil afsluiten met operatoren, maar dat omvat naast een vriendelijke handdruk ook een som geld om de kwaliteitstesten te kunnen doen. Belgacom weigert daarin mee te gaan, maar zei toen ook dat er van hun zijde niets wordt geblokkeerd. Klacht indienenBeltug zelf verwacht weinig verandering op korte termijn, maar wijst er op dat gebruikers wel klacht kunnen indienen bij de FOD Economie als ze zich misleid voelen bij de aankoop van een iPhone wanneer ze de beperkte 4G-mogelijkheden ontdekken. Om toch schot in de zaak te krijgen zegt Beltug dat het zowel met de FOD Economie als met minister van Economie Johan Vande Lanotte gaat samenzitten. Ook bij Eurocommissarissen Neelie Kroes (Digitale Agenda) en Joaquin Almunia (mededinging) wordt de zaak nu aangekaart. De telecomorganisatie nam ook contact op met de drie Belgische netwerken om hun standpunten te kennen, alsook die van Apple. Maar die laatste is, zoals wel vaker, nog niet ingegaan op de vraag van Beltug. OmzeilingHet is overigens wel mogelijk om 4G te krijgen op de Belgische netwerken. Maar dat vereist een aantal aanpassingen. Een interessante omweg, maar hou daarbij rekening dat je bij zo'n poging ook de garantie op het toestel verliest en niet kan rekenen op ondersteuning.