Ben je als horeca-uitbater verantwoordelijk voor je gratis wifi?

© Belga
Pieterjan Van Leemputten

Het Europees hof buigt zich momenteel over de vraag of je als uitbater van een bar, winkel of hotel verantwoordelijk bent voor illegale downloads als je gratis wifi aanbiedt. Een voorlopig advies zegt van niet.

Het hof oordeelt momenteel over de zaak van Tobias Mc Fadden Vs Sony Music Entertainment Germany. Mc Fadden verkoopt en verhuurt licht- en geluidsinstallaties in Munchen en heeft een onbeveiligd wifi-netwerk voor zijn klanten. Sony Music stelde vast dat iemand een muziekalbum deelde via dat netwerk en klopte aan bij de eigenaar.

Geen vonnis, wel advies

Op de definitieve uitspraak is het nog even wachten, maar de Avocaat-Generaal Maciej Szpunar is alvast van mening dat Mc Fadden niet schuldig is. Hij redeneert dat de uitbater het netwerk aanbiedt in het kader van zijn economische activiteit en dat hij zichzelf dus niet voorstelt als een internetprovider. Daarbij is hij ook niet verantwoordelijk voor copyrightschendingen door derden.

Het standpunt van de Advocaat-Generaal is voor alle duidelijkheid geen uitspraak van de rechter. Maar het hof volgt het standpunt meestal, waardoor de uitspraken wel een indicatie geven van het uiteindelijk vonnis.

Als de rechter volgt, dan wil dat ook zeggen dat je als aanbieder van een open wifi-netwerk niet verplicht bent om een wachtwoord in te schakelen. Wel kan de aanbieder gevraagd worden om criminele activiteiten stop te zetten als die worden vastgesteld.

Meer rechtszekerheid

EuroISPA, de Europese providervereniging waar ook ISPA (De Belgische providervereniging) lid van is, laat in een verklaring weten dat een vonnis dat het standpunt van Szpunar volgt goed zou zijn voor de rechtszekerheid rond het uitbaten van openbare wifi-netwerken. Dat kan er dan weer voor zorgen dat meer handelszaken gratis wifi aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content