De cio's in de Benelux hebben tijdens de eerste drie maanden van dit jaar hun it-budget met een bijkomende 10 procent zien dalen. Dat is meer dan het dubbele van het wereldwijde gemiddelde van 4,7 procent. Dat blijkt uit een Gartneronderzoek bij 900 cio's.

Zowat de helft van de ondervraagde cio's geeft aan dat hij zijn it-budget moest aanpassen tijdens het eerste kwartaal. Een kleine minderheid, 4 procent, vooral in de gezondheidssector, zegt dat zijn it-budget gestegen is. Cio's van de professionele dienstensector en van de it- en telecombedrijven moesten een bijkomende krimp van zowat 10 procent slikken. "De meesten vangen dat op door ingrepen bij hun it-werknemers zelf, met ontslagen of loonmatiging. Eén op de vier heeft zijn contracten opnieuw onderhandeld. Het is voor het eerst dat de cio's hun partners en leveranciers het vuur zo aan de schenen leggen," vertelt Gartner vice-president Dave Aron, verantwoordelijk voor CIO Research.

Volgens hem zijn de meeste cio's ervan overtuigd dat er dit jaar geen verdere budgetbeperkingen komen. "Voor volgend jaar wordt wel een bijkomende budgetvermindering met 10 procent verwacht. De ondervraagde cio's vermoeden dat de economie pas opnieuw zal aantrekken tussen maart en september 2010. Pas in 2011 zullen de budgetten dus opnieuw stijgen," voorspelt Dave Aron.

De cio's in de Benelux hebben tijdens de eerste drie maanden van dit jaar hun it-budget met een bijkomende 10 procent zien dalen. Dat is meer dan het dubbele van het wereldwijde gemiddelde van 4,7 procent. Dat blijkt uit een Gartneronderzoek bij 900 cio's. Zowat de helft van de ondervraagde cio's geeft aan dat hij zijn it-budget moest aanpassen tijdens het eerste kwartaal. Een kleine minderheid, 4 procent, vooral in de gezondheidssector, zegt dat zijn it-budget gestegen is. Cio's van de professionele dienstensector en van de it- en telecombedrijven moesten een bijkomende krimp van zowat 10 procent slikken. "De meesten vangen dat op door ingrepen bij hun it-werknemers zelf, met ontslagen of loonmatiging. Eén op de vier heeft zijn contracten opnieuw onderhandeld. Het is voor het eerst dat de cio's hun partners en leveranciers het vuur zo aan de schenen leggen," vertelt Gartner vice-president Dave Aron, verantwoordelijk voor CIO Research. Volgens hem zijn de meeste cio's ervan overtuigd dat er dit jaar geen verdere budgetbeperkingen komen. "Voor volgend jaar wordt wel een bijkomende budgetvermindering met 10 procent verwacht. De ondervraagde cio's vermoeden dat de economie pas opnieuw zal aantrekken tussen maart en september 2010. Pas in 2011 zullen de budgetten dus opnieuw stijgen," voorspelt Dave Aron.