Berichten van 690.000 Facebook-gebruikers gemanipuleerd voor psychologisch experiment

© reuters

De berichtenstroom van honderdduizenden gebruikers van de sociaalnetwerksite Facebook is anderhalf jaar geleden een tijdje gemanipuleerd.

De manipulatie kaderde in een wetenschappelijk experiment om na te gaan hoe positieve en negatieve emoties doorheen het netwerk uitbreiden.

De studie vond plaats in januari 2013. Gedurende een week werd de nieuwsfeed van bijna 690.000 gebruikers van de Engelstalige versie van Facebook gemanipuleerd. Daarbij werden de nieuwsberichten die ze kregen van hun vrienden, gefilterd, zodat ze de boodschappen met eerder positieve emoties – of voor een ander deel met negatieve emoties – niet te zien kregen.

Emotionele besmetting

Volgens de auteurs van de studie zijn gebruikers die meer positieve nieuwsberichten te zien kregen, iets meer geneigd om zelf ook positievere boodschappen te posten, en omgekeerd. “We tonen aan dat een gemoedstoestand op anderen kan worden overgedragen via emotionele besmetting, waardoor mensen onbewust dezelfde emoties gaan ervaren”, luidt het.

Kritiek

Op de studie is al kritiek gerezen. Zo wijst de psychologieblog “Psych Central” op problemen met de gebruikte software die op basis van woordanalyse de berichten als positief of negatief rangschikte. Daarnaast is er ook kritiek op het ethische aspect. In de studie wordt erop gewezen dat gebruikers die een account openen, instemmen met de regels over gegevensgebruik. Daarin staat dat de gegevens voor een reeks doeleinden kunnen worden gebruikt, waaronder ook voor onderzoek.

De onderzoekers benadrukken nog dat ze geen berichten gewist hebben, maar dat die alleen uit de nieuwsfeed werden gefilterd. De berichten waren steeds via andere wegen consulteerbaar, bijvoorbeeld via de tijdlijn. Ze hadden ook geen zicht op de inhoud van de gefilterde berichten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content