De Berkeley universiteit krijgt 60 miljoen dollar voor een centrum rond theoretische computerwetenschap, ter ondersteuning van een breed gamma aan disciplines. Met de 60 miljoen dollar gaat de universiteit van Berkeley een studiecentrum oprichten - het Simons Institute for the Theory of Computing - dat wetenschappers bij elkaar moet brengen, of ondersteunen, voor de studie van theoretische computermodellen en algoritmen.

Met de resultaten moeten wetenschappers in gebieden als de bestrijding van ziekten, internet interacties, astrofysica, genetica en dies meer, kunnen beschikken over een meer mathematische en computer-wetenschappelijke onderbouw voor het verwerken van grote datasets. De studie van grote hoeveelheden data wordt steeds belangrijker (onder meer door het gebruik van grote sensornetwerken) , waarbij ook de wetenschappelijke onderzoeken zelf steeds vaker in functie van een computergesteunde aanpak worden opgezet.

Naar verwachting moet het instituut definitief zijn activiteiten starten in januari 2013, waarbij het al op belangstelling van bedrijven als Google, IBM, Yahoo en Microsoft kan rekenen. Het centrum komt op de centrale campus, om een maximale interactie met andere departementen te bewerkstelligen. De eerste onderzoeksprojecten omvatten de mechanismen die aan de basis van het immuniteitssysteem liggen, de mogelijkheden om informatie uit grote datasets te puren zonder verlies van privacy en meer accurate modellen van klimaat wijzigingen.

De 60 miljoen dollar werd ter beschikking gesteld door de Simons Foundation, opgericht door multimiljardair James Simons. Deze laatste startte onder meer de Renaissance Technologies investeringsmaatschappij en zou over een vermogen van ca. 10,6 miljard dollar beschikken.

De Berkeley universiteit krijgt 60 miljoen dollar voor een centrum rond theoretische computerwetenschap, ter ondersteuning van een breed gamma aan disciplines. Met de 60 miljoen dollar gaat de universiteit van Berkeley een studiecentrum oprichten - het Simons Institute for the Theory of Computing - dat wetenschappers bij elkaar moet brengen, of ondersteunen, voor de studie van theoretische computermodellen en algoritmen. Met de resultaten moeten wetenschappers in gebieden als de bestrijding van ziekten, internet interacties, astrofysica, genetica en dies meer, kunnen beschikken over een meer mathematische en computer-wetenschappelijke onderbouw voor het verwerken van grote datasets. De studie van grote hoeveelheden data wordt steeds belangrijker (onder meer door het gebruik van grote sensornetwerken) , waarbij ook de wetenschappelijke onderzoeken zelf steeds vaker in functie van een computergesteunde aanpak worden opgezet. Naar verwachting moet het instituut definitief zijn activiteiten starten in januari 2013, waarbij het al op belangstelling van bedrijven als Google, IBM, Yahoo en Microsoft kan rekenen. Het centrum komt op de centrale campus, om een maximale interactie met andere departementen te bewerkstelligen. De eerste onderzoeksprojecten omvatten de mechanismen die aan de basis van het immuniteitssysteem liggen, de mogelijkheden om informatie uit grote datasets te puren zonder verlies van privacy en meer accurate modellen van klimaat wijzigingen. De 60 miljoen dollar werd ter beschikking gesteld door de Simons Foundation, opgericht door multimiljardair James Simons. Deze laatste startte onder meer de Renaissance Technologies investeringsmaatschappij en zou over een vermogen van ca. 10,6 miljard dollar beschikken.