Berlijn en Washington op confrontatiekoers wegens NSA-affaire

© reuters

De poging van Merkel om het NSA-schandaal mits een beperkt onderzoek de wereld uit te helpen, dreigt haar zuur op te breken. Haar voorstel om een onderzoeker aan te stellen die het parlement “op de hoogte” brengt van de affaire heeft aan beide kanten tegenstanders: voor de VS gaat dit te ver, voor de Duitse oppositie niet ver genoeg.

Aan het onderzoekscomité van de Bondsdag over de samenwerking tussen het National Security Agency (NSA) en de Bundesnachrichtendienst BND om luistervinkje te spelen bij de Europese bondgenoten, biedt Berlijn een “onafhankelijke vertrouwenspersoon” aan. Die moet de zogenaamde “sectorenlijst” onderzoeken, waarmee de NSA en analisten van de BND Europese politici hebben afgeluisterd en economische spionage hebben bedreven.

De oppositiepartijen Die Linke en Die Grüne willen dat ook de afgevaardigden die lijst kunnen inkijken, zo niet dreigen zij met het inroepen van het Bundesverfassungsgericht, het grondwettelijk hof.

Maar Berlijn wil absoluut een conflict met Washington vermijden en stelt daarom een “speciaal onderzoeker” voor die het comité en twee andere instanties over de bevindingen bericht – zonder concrete zaken te onthullen. Als “speciaal onderzoeker” denken CDU en SPD blijkbaar aan Kurt Graulich, oud-rechter bij het grondwettelijk hof. Graulich is “een vakman”, aldus een regeringswoordvoerder.

De krant Bild am Sonntag haalde anonieme Amerikaanse bronnen aan, die stellen dat Washington D.C. van de Duitse regering verwacht dat zij “geen staatsgeheimen” verraadt. Volgens diezelfde krant denkt de NSA er aan de samenwerking met Duitsland op te blazen en een nieuwe partner te gebruiken, in casu Polen. De Duitse oppositie vindt dat indirecte dreigementen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content