De aanhoudende groei van nano-onderzoeksinstelling IMEC verscherpt de nood aan bijkomende 'clean room' capaciteit en kantoorruimte.

Het Leuvense urbanismebureau BUUR werkte op vraag van Imec een masterplan uit, met ruimte voor een nieuwe clean room (al de derde) en een kantoortoren. Rond deze laatste werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven, die door het Oostenrijks architectenbureau Baumschlager-Eberle Architects werd gewonnen. Het gelauwerde ontwerp geniet in ieder geval de goedkeuring van burgemeester Tobback, die het gebouw als een markant herkenningspunt bij het binnenrijden van Leuven vanuit de richting Brussel ziet.

Momenteel wordt het eerste deel van de nieuwe clean room gebouwd, met oplevering in het tweede deel van dit jaar. In de eerste helft van dit jaar valt voorts de definitieve beslissing over de toren, zodat eventueel eind dit jaar of begin volgend jaar met de bouw ervan kan worden gestart. De 'Imec-toren' zou ruimte bieden voor kantoren en lichte laboratoria, en vormt allicht geen overbodige luxe aangezien vandaag een aantal medewerkers in containergebouwen zijn gehuisvest. Anderzijds wil Imec toch ook voorzichtig omgaan met zijn middelen, gezien de de huidige crisis. Afhankelijk van de definitieve plannen worden de bouwkosten geschat tussen 20 en 25 miljoen euro.

De laatste fase van het project - de bouw van het tweede deel van de clean room en de aanleg van een nieuw inkomstplein, met nieuwe hoofdingang - vereist wel de heraanleg van de Celestijnenlaan en van het kruispunt met de Koning Boudewijnlaan op die plaats. Het voorstel van BUUR werd wel al positief beoordeeld door de Administratie Wegen en verkeer (AWV). Aangezien die locatie reeds als een 'zwart punt' staat genoteerd, zou de aanpassing na het doorlopen van de geijkte procedures zonder verwijl kunnen worden aangepakt.

De aanhoudende groei van nano-onderzoeksinstelling IMEC verscherpt de nood aan bijkomende 'clean room' capaciteit en kantoorruimte. Het Leuvense urbanismebureau BUUR werkte op vraag van Imec een masterplan uit, met ruimte voor een nieuwe clean room (al de derde) en een kantoortoren. Rond deze laatste werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven, die door het Oostenrijks architectenbureau Baumschlager-Eberle Architects werd gewonnen. Het gelauwerde ontwerp geniet in ieder geval de goedkeuring van burgemeester Tobback, die het gebouw als een markant herkenningspunt bij het binnenrijden van Leuven vanuit de richting Brussel ziet. Momenteel wordt het eerste deel van de nieuwe clean room gebouwd, met oplevering in het tweede deel van dit jaar. In de eerste helft van dit jaar valt voorts de definitieve beslissing over de toren, zodat eventueel eind dit jaar of begin volgend jaar met de bouw ervan kan worden gestart. De 'Imec-toren' zou ruimte bieden voor kantoren en lichte laboratoria, en vormt allicht geen overbodige luxe aangezien vandaag een aantal medewerkers in containergebouwen zijn gehuisvest. Anderzijds wil Imec toch ook voorzichtig omgaan met zijn middelen, gezien de de huidige crisis. Afhankelijk van de definitieve plannen worden de bouwkosten geschat tussen 20 en 25 miljoen euro. De laatste fase van het project - de bouw van het tweede deel van de clean room en de aanleg van een nieuw inkomstplein, met nieuwe hoofdingang - vereist wel de heraanleg van de Celestijnenlaan en van het kruispunt met de Koning Boudewijnlaan op die plaats. Het voorstel van BUUR werd wel al positief beoordeeld door de Administratie Wegen en verkeer (AWV). Aangezien die locatie reeds als een 'zwart punt' staat genoteerd, zou de aanpassing na het doorlopen van de geijkte procedures zonder verwijl kunnen worden aangepakt.