BetaGroup opent deze week een gemeenschappelijke werkruimte voor technologieondernemers in Etterbeek. "Voor een kleine maandelijkse bijdrage kunnen starters en freelancers werken in een aangename en trendy omgeving", zegt initiatiefnemer Jean Dérely. "De contacten met gelijkgestemde zielen krijgen ze er gratis bij."

'Coworking spaces' of gemeenschappelijke werkruimtes zijn al een tijdje gemeengoed in de Verenigde Staten, maar sinds kort begint de trend ook voet aan de grond te krijgen in Europa. Het opzet is eenvoudig: breng kleine ondernemers en freelancers samen met collega's en gelijkgestemden in een inspirerende omgeving met alle faciliteiten, opdat ze ervaringen kunnen uitwisselen en er en passant ook interessante synergieën kunnen ontstaan.

"De BetaGroup coworking space moet een soort van technologie-incubator worden waar starters en zelfstandigen rustig kunnen werken en groeien, en misschien wel mogelijkheden tot samenwerking zien", zegt initiatiefnemer Jean Dérely. "Geïnteresseerden hoeven niet langer elke dag thuis te werken, en geen peperduur bureau meer te huren waar ze het geld niet voor hebben."

De BetaGroup Coworking space bevindt zich in een opgeknapt fabriekspand aan de Rue de Pères Blancs in Etterbeek, vlakbij de VUB. Er zijn zes zalen voor telkens 20 personen ingericht.

"Belangrijk is dat onze leden in een aangename omgeving kunnen werken", gaat Dérely verder. "Wat dat betreft zitten we goed, want naast de vergaderzalen hebben we ook een ruimte om te ontstressen (waar je onder meer ping pong en tafelvoetbal kan spelen), er is een informele ontmoetingsruimte, een cafetaria, ... erg Amerikaans allemaal, maar het concept is een aantrekkelijk alternatief in een veranderende arbeidsmarkt."

BetaGroup Coworking gaat van start met vijf verschillende abonnementsformules. Van één dag per week aan een flexdesk tot dagelijks aan een vast bureau. "Binnen het jaar zouden we graag een 120-tal leden hebben, goed voor een vijftigtal mensen per dag", klinkt het nog. "Het grote voordeel binnen de technologiesector is dat er onder de freelancers meestal geen grote concurrenten zitten, en dat er sowieso veel samengewerkt wordt."

Naast het aanbieden van gratis koffie en internet, wil Dérely ook workshops organiseren, bijvoorbeeld rond het opstellen van een businessplan. "We moeten onze leden motiveren om groepjes te vormen, en om bedrijfjes op te starten. Eens ze dan met vijf zijn en op de eigen benen staan, moeten ze elders een onderkomen zoeken."

Intussen hebben er zich al enkele tientallen geïnteresseerden gemeld. "Het gaat vooral om BetaGroup leden, ontwikkelaars uit de websector dus, maar er hebben zich ook al enkele marketeers ingeschreven, net als twee SAP-consultants. Bovendien heeft medeoprichter van PlayFish Sebastien de Halleux beloofd dat hij bij ons gaat komen werken wanneer hij in België passeert. Dat is niet onbelangrijk, want het succes van een workspace staat of valt met de leden."

BetaGroup opent deze week een gemeenschappelijke werkruimte voor technologieondernemers in Etterbeek. "Voor een kleine maandelijkse bijdrage kunnen starters en freelancers werken in een aangename en trendy omgeving", zegt initiatiefnemer Jean Dérely. "De contacten met gelijkgestemde zielen krijgen ze er gratis bij." 'Coworking spaces' of gemeenschappelijke werkruimtes zijn al een tijdje gemeengoed in de Verenigde Staten, maar sinds kort begint de trend ook voet aan de grond te krijgen in Europa. Het opzet is eenvoudig: breng kleine ondernemers en freelancers samen met collega's en gelijkgestemden in een inspirerende omgeving met alle faciliteiten, opdat ze ervaringen kunnen uitwisselen en er en passant ook interessante synergieën kunnen ontstaan. "De BetaGroup coworking space moet een soort van technologie-incubator worden waar starters en zelfstandigen rustig kunnen werken en groeien, en misschien wel mogelijkheden tot samenwerking zien", zegt initiatiefnemer Jean Dérely. "Geïnteresseerden hoeven niet langer elke dag thuis te werken, en geen peperduur bureau meer te huren waar ze het geld niet voor hebben." De BetaGroup Coworking space bevindt zich in een opgeknapt fabriekspand aan de Rue de Pères Blancs in Etterbeek, vlakbij de VUB. Er zijn zes zalen voor telkens 20 personen ingericht. "Belangrijk is dat onze leden in een aangename omgeving kunnen werken", gaat Dérely verder. "Wat dat betreft zitten we goed, want naast de vergaderzalen hebben we ook een ruimte om te ontstressen (waar je onder meer ping pong en tafelvoetbal kan spelen), er is een informele ontmoetingsruimte, een cafetaria, ... erg Amerikaans allemaal, maar het concept is een aantrekkelijk alternatief in een veranderende arbeidsmarkt." BetaGroup Coworking gaat van start met vijf verschillende abonnementsformules. Van één dag per week aan een flexdesk tot dagelijks aan een vast bureau. "Binnen het jaar zouden we graag een 120-tal leden hebben, goed voor een vijftigtal mensen per dag", klinkt het nog. "Het grote voordeel binnen de technologiesector is dat er onder de freelancers meestal geen grote concurrenten zitten, en dat er sowieso veel samengewerkt wordt." Naast het aanbieden van gratis koffie en internet, wil Dérely ook workshops organiseren, bijvoorbeeld rond het opstellen van een businessplan. "We moeten onze leden motiveren om groepjes te vormen, en om bedrijfjes op te starten. Eens ze dan met vijf zijn en op de eigen benen staan, moeten ze elders een onderkomen zoeken." Intussen hebben er zich al enkele tientallen geïnteresseerden gemeld. "Het gaat vooral om BetaGroup leden, ontwikkelaars uit de websector dus, maar er hebben zich ook al enkele marketeers ingeschreven, net als twee SAP-consultants. Bovendien heeft medeoprichter van PlayFish Sebastien de Halleux beloofd dat hij bij ons gaat komen werken wanneer hij in België passeert. Dat is niet onbelangrijk, want het succes van een workspace staat of valt met de leden."