Je bankkaart hoeft niet mee, geld op zak is niet meer nodig. Betalen kan simpelweg met de vinger. In de winkel van supermarktketen Albert Heijn in het Nederlandse Breukelen is dat sinds begin deze week mogelijk.

Naast het fruit staat in de supermarkt Albert Heijn in Breukelen een computer met scanner. Ruim zestig klanten hebben hun twee wijsvingers al laten scannen, zegt Jan de Heij van Albert Heijn. "Elke vinger bevat unieke punten. De scan wordt versleuteld en opgeslagen in het systeem. De vingertop is gekoppeld aan adresgegevens, bankrekeningnummer en bonuskaart."

Dave Rietveld van betalingsverwerker Equens, die de proef met het zogeheten Tip2Pay systeem samen met Albert Heijn uitvoert, legt uit dat er eigenlijk niet zo veel verandert. "De betaling is een incasso die bij de klant wordt afgeschreven. Zo voeren wij er dagelijks miljoenen uit. Alleen de techniek van de vingerscan is nieuw."

De persoonlijke gegevens die Albert Heijn verzamelt tijdens de proef worden in een bestand gestopt, dat is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Den Haag. Het CBP ziet erop toe dat de informatie niet wordt verstrekt aan derden. "Geen enkel systeem is echter 200 procent waterdicht", aldus Rietveld. Mocht er toch iets misgaan, dan vergoedt Albert Heijn de eventuele schade.

Als de klant het prettig vindt en zich er veilig bij voelt zal de proef die zes maanden duurt een vervolg krijgen, aldus De Heij. De Duitse supermarktketen Edeka beproefde het systeem eerder, en met succes. Inmiddels kunnen klanten in 120 winkels van Edeka betalen met hun vingertop.

Bron: Belga/ANP

Je bankkaart hoeft niet mee, geld op zak is niet meer nodig. Betalen kan simpelweg met de vinger. In de winkel van supermarktketen Albert Heijn in het Nederlandse Breukelen is dat sinds begin deze week mogelijk. Naast het fruit staat in de supermarkt Albert Heijn in Breukelen een computer met scanner. Ruim zestig klanten hebben hun twee wijsvingers al laten scannen, zegt Jan de Heij van Albert Heijn. "Elke vinger bevat unieke punten. De scan wordt versleuteld en opgeslagen in het systeem. De vingertop is gekoppeld aan adresgegevens, bankrekeningnummer en bonuskaart." Dave Rietveld van betalingsverwerker Equens, die de proef met het zogeheten Tip2Pay systeem samen met Albert Heijn uitvoert, legt uit dat er eigenlijk niet zo veel verandert. "De betaling is een incasso die bij de klant wordt afgeschreven. Zo voeren wij er dagelijks miljoenen uit. Alleen de techniek van de vingerscan is nieuw." De persoonlijke gegevens die Albert Heijn verzamelt tijdens de proef worden in een bestand gestopt, dat is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Den Haag. Het CBP ziet erop toe dat de informatie niet wordt verstrekt aan derden. "Geen enkel systeem is echter 200 procent waterdicht", aldus Rietveld. Mocht er toch iets misgaan, dan vergoedt Albert Heijn de eventuele schade. Als de klant het prettig vindt en zich er veilig bij voelt zal de proef die zes maanden duurt een vervolg krijgen, aldus De Heij. De Duitse supermarktketen Edeka beproefde het systeem eerder, en met succes. Inmiddels kunnen klanten in 120 winkels van Edeka betalen met hun vingertop. Bron: Belga/ANP