Swift, dat wordt gebruikt door duizenden banken en bedrijven om geld rond te pompen, werd gezien als het veiligste financiële berichtensysteem ter wereld. In februari werd al 81 miljoen dollar, omgerekend 71,4 miljoen euro, gestolen van de centrale bank van Bangladesh. Bij die diefstal wisten de daders de Federal Reserve Bank in New York opdracht te geven geld over te maken naar rekeningen in de Filippijnen.

De tweede aanval betrof een commerciële bank, maar Swift wil niet zeggen welke dat was. In een brief die de organisatie vrijdag naar gebruikers wil sturen, zou staan dat de twee aanvallen veel overeenkomsten vertonen en vermoedelijk onderdeel waren van een grotere campagne waarin banken worden aangevallen.

De dieven wisten volgens Swift de hand te leggen op geldige netwerkgegevens, de frauduleuze transfers in werking te zetten en malware op bankcomputers te installeren om hun handelingen te verhullen.

De aanvallers zijn mogelijk insiders of hackers of beide. De dieven hebben ook mogelijk bankmedewerkers zover weten te krijgen belangrijke informatie aan ze te geven. (ANP/WK)

Swift, dat wordt gebruikt door duizenden banken en bedrijven om geld rond te pompen, werd gezien als het veiligste financiële berichtensysteem ter wereld. In februari werd al 81 miljoen dollar, omgerekend 71,4 miljoen euro, gestolen van de centrale bank van Bangladesh. Bij die diefstal wisten de daders de Federal Reserve Bank in New York opdracht te geven geld over te maken naar rekeningen in de Filippijnen.De tweede aanval betrof een commerciële bank, maar Swift wil niet zeggen welke dat was. In een brief die de organisatie vrijdag naar gebruikers wil sturen, zou staan dat de twee aanvallen veel overeenkomsten vertonen en vermoedelijk onderdeel waren van een grotere campagne waarin banken worden aangevallen.De dieven wisten volgens Swift de hand te leggen op geldige netwerkgegevens, de frauduleuze transfers in werking te zetten en malware op bankcomputers te installeren om hun handelingen te verhullen.De aanvallers zijn mogelijk insiders of hackers of beide. De dieven hebben ook mogelijk bankmedewerkers zover weten te krijgen belangrijke informatie aan ze te geven. (ANP/WK)