Het realiseren van een parketsamenwerkingsverband in Oost- en West-Vlaanderen wordt gefnuikt omdat de "meest elementaire informaticaondersteuning" ontbreekt.

Dat heeft procureur-generaal Frank Schins gesteld in zijn mercuriale naar aanleiding van de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar in Gent. Het parketsamenwerkingsverband (PSV) houdt in dat de parketten een aantal van elkaars dossiers behandelen, veelal in gespecialiseerde materies.

Op 14 december vorig jaar werd een samenwerkingsverband voor West-Vlaanderen enerzijds en Oost-Vlaanderen anderzijds ondertekend. Zo werd bijvoorbeeld bepaald dat in West-Vlaanderen het parket van Kortrijk de belangrijke milieumisdrijven zal behandelen, het parket van Ieper alle zaken in verband met hormonen en voedselveiligheid, Veurne zaken van informaticacriminaliteit en Brugge alle zaken van mensensmokkel en mensenhandel. In Oost-Vlaanderen krijgt het Gentse parket de milieumisdrijven en het parket Dendermonde krijgt de zaken in verband met hormonen en voedselveiligheid toegeschoven.

De effectieve start van het PSV loopt echter vertraging op. "Het was de bedoeling om met het West-Vlaamse PSV op 1 september daadwerkelijk van start te gaan onder voorbehoud van twee kritieke succesfactoren", zegt Schins. "Enerzijds enkele parketjuristen ter ondersteuning en, anderzijds en nog belangrijker, een minimale ict-ondersteuning. Van extra parketjuristen is vooralsnog geen sprake, maar vooral blijkt ook het ict-aspect andermaal volledig in het honderd te lopen. Nochtans vragen we echt geen onmogelijke dingen." Zo moeten de betrokken parketten toegang krijgen tot elkaars informaticasysteem, maar dat lukt voorlopig niet met de verouderde systemen van de vier parketten in West-Vlaanderen.

Het bericht is opmerkelijk omdat in het verleden al wel eens werd gewezen op de conservatieve houding van de gebruikers binnen justitie. "De mensen op het terrein, de korpschefs, de magistraten en personeel van de secretariaten delen de nieuwe visie over de werking van een eigentijds openbaar ministerie en zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan om dit belangrijke en innoverende samenwerkingsverband zijn volle kansen te geven. Nu moeten we echter vaststellen dat de meest elementaire informaticaondersteuning niet in staat blijkt te volgen."

Berusting is geen optie, besluit de procureur-generaal. "Ondertussen kunnen we niet anders dan blijven aandringen bij de administratie in Brussel en bij de nieuwe minister van Justitie, aan wie we zullen duidelijk maken dat een gebrek aan veranderingsbereidheid óns alleszins niet, maar misschien wel anderen zal kunnen worden verweten."

Bron: Belga

Het realiseren van een parketsamenwerkingsverband in Oost- en West-Vlaanderen wordt gefnuikt omdat de "meest elementaire informaticaondersteuning" ontbreekt. Dat heeft procureur-generaal Frank Schins gesteld in zijn mercuriale naar aanleiding van de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar in Gent. Het parketsamenwerkingsverband (PSV) houdt in dat de parketten een aantal van elkaars dossiers behandelen, veelal in gespecialiseerde materies. Op 14 december vorig jaar werd een samenwerkingsverband voor West-Vlaanderen enerzijds en Oost-Vlaanderen anderzijds ondertekend. Zo werd bijvoorbeeld bepaald dat in West-Vlaanderen het parket van Kortrijk de belangrijke milieumisdrijven zal behandelen, het parket van Ieper alle zaken in verband met hormonen en voedselveiligheid, Veurne zaken van informaticacriminaliteit en Brugge alle zaken van mensensmokkel en mensenhandel. In Oost-Vlaanderen krijgt het Gentse parket de milieumisdrijven en het parket Dendermonde krijgt de zaken in verband met hormonen en voedselveiligheid toegeschoven. De effectieve start van het PSV loopt echter vertraging op. "Het was de bedoeling om met het West-Vlaamse PSV op 1 september daadwerkelijk van start te gaan onder voorbehoud van twee kritieke succesfactoren", zegt Schins. "Enerzijds enkele parketjuristen ter ondersteuning en, anderzijds en nog belangrijker, een minimale ict-ondersteuning. Van extra parketjuristen is vooralsnog geen sprake, maar vooral blijkt ook het ict-aspect andermaal volledig in het honderd te lopen. Nochtans vragen we echt geen onmogelijke dingen." Zo moeten de betrokken parketten toegang krijgen tot elkaars informaticasysteem, maar dat lukt voorlopig niet met de verouderde systemen van de vier parketten in West-Vlaanderen. Het bericht is opmerkelijk omdat in het verleden al wel eens werd gewezen op de conservatieve houding van de gebruikers binnen justitie. "De mensen op het terrein, de korpschefs, de magistraten en personeel van de secretariaten delen de nieuwe visie over de werking van een eigentijds openbaar ministerie en zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan om dit belangrijke en innoverende samenwerkingsverband zijn volle kansen te geven. Nu moeten we echter vaststellen dat de meest elementaire informaticaondersteuning niet in staat blijkt te volgen." Berusting is geen optie, besluit de procureur-generaal. "Ondertussen kunnen we niet anders dan blijven aandringen bij de administratie in Brussel en bij de nieuwe minister van Justitie, aan wie we zullen duidelijk maken dat een gebrek aan veranderingsbereidheid óns alleszins niet, maar misschien wel anderen zal kunnen worden verweten." Bron: Belga